"Har du mens, eller?" av Moa Eriksson Sandberg

ISBN 9789188793430 | Nypon förlag, 2018 | 48 sidor

Ida har ont i magen och känner sig konstig. Kanske åt hon för mycket mellis! Men när hon går på toaletten är det blod i trosan, och hon blir rädd. Tänk om det är mens! Ida vill inte ha mens, för hon vill inte bli stor. Hon vill att allt ska vara som vanligt! Och sedan händer något i skolan som gör att Ida aldrig vill gå dit igen.

"Mens, detta tabubelagda ämne, som mest ses som en förbannelse. Halva jordens befolkning har någon gång i livet mens, men ändå är det inget man pratar om. Det är hemligt, något man ska skämmas för, inte låtsas om ... Men varför? Vi lever inte på stenåldern utan borde förstå bättre, men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Så förhoppningsvis kan den här boken hjälpa till, i alla fall lite grann, att få unga tjejer att våga prata mens.

Jag har dock några invändningar. Berättelsens huvudperson, Ida, är snart 12 år. Personligen skulle jag föredragit att hon varit ett par tre år yngre. Min uppfattning är att ju yngre flickan är ju svårare är det för både henne själv och personer i hennes omgivning att acceptera och förstå. Av egen erfarenhet vet jag också att det inte är ok att kalla barn idioter så som läraren Karin gör. Ett annat ordval hade låtit bättre och förmedlat samma budskap."


[BBB]

Kommentarer