"Slaget om Salajak" av Johan Theorin

ISBN 978-91-638-9916-4 | Bonnier Carlsen, 2018 | 350 sidor
(Krönikan om Jarmaland, 1)

Högt uppe i norr, i fjällborgen Salajak, vaknar det kungliga hwitergardet och sträcker ut sina vingar efter vinterdvalan. De längtar efter kött, färskt kött ... Samtidigt rymmer tre bröder från sin gård för att ansluta sig till krigshären som ska stoppa hwitrernas illdåd. En färd som för dem mot den bottenlösa avgrunden bortom Salajak där gudinnan Hel härskar - Jarmaland.

Sverige under 1300-talet - en tid fylld av krig och maktkamp och där hwitrer, feer och lindormar var lika verkliga och farliga som digerdöden.

"Berättelsen har inte mindre än fem berättarröster och det tar mig ett ansenligt antal sidor att komma in i boken. Den kan väl knappast kallas seg, men de korta kapitlen och hoppandet fram och tillbaka känns rumphugget och rörigt. Efter cirka halva boken börjar jag dock vänja mig och tempot i läsningen ökar. Spänningen också. Och mot slutet kommer den sedvanliga cliffhangern som gör att man bara MÅSTE läsa tvåan (serien kommer totalt att innehålla fyra böcker).

Som fantasybok är den inte direkt originell, förutom kanske att den faktiskt utspelar sig i ett verkligt land. Kampen mellan det onda och det goda återfinns även här, liksom mystiska varelser och sköna jungfrur. Har man för avsikt att sätta boken i händerna på en 10-åring bör man nog tänka om. Jag skulle inte rekommendera den för någon under 15. Men naturligtvis, en god läsare skulle absolut ha glädje av 'Slaget om Salajak'."


[BBB]

Kommentarer