"Polhem, världens snille! - uppfinnaren som var före sin tid" av Anne-Sofie Jeppson & Jens Ahlbom

ISBN 978-91-502-2272-2 | Berghs, 2018 | 77 sidor

Christopher Polhem var envis, nyfiken och påhittig. Han såg lösningar där andra bara såg problem. Polhemslåset och andra kluriga lås är just sådana påhitt. Han byggde stora och små maskiner och fann på otaliga smarta föremål. Så bra att kungen tog honom i sin tjänst under kriget. Och allt detta hände för 300 år sedan.

I den här boken får vi följa Christopher genom livet, i både med- och motgångar: Hur allt började på Gotland, hans långa resa genom Europa och bygget av hans älskade Stiernsund. Vi får beskrivningar av slussar, dammar och pumpar. Ser hur en mätsticka, flytbro och ett urverk fungerar. Spännande och lärorik läsning med mängder av bilder.

"Har man som jag anknytning till Trollhättan (eller någon annan plats där han levt och verkat) känner man nog med all säkerhet till vem Christopher Polhem var och kanske också något av allt det han uppfann genom sin livstid. För mig är han skaparen av slussarna vid Trollhättefallen. Runt om i stan finns också flera platser och byggnader uppkallade efter honom, bl.a. en skola, en park, en gata och en idrottshall.

Men när jag läser boken inser jag att jag inte vet ett dugg om Polhem, hans liv eller hans bedrifter. Vilken fantastisk människa han verkat vara, denne fattige gotlänning som såg sig själv som född i fel tid på fel plats.

Genom hela boken blandas fakta med fiktion på vartannat uppslag. Faktatexterna är ofta korta och informativa och rör allt mellan himmel och jord, sånt som Christoffer funderade och skissade på, byggde modeller av och kanske också provade i verkligheten. De fiktiva texterna är berättande och tar upp olika händelser i Christoffers liv, allt ifrån hans uppväxt på Gotland, resan genom Europa, till byggandet av Slussen i Stockholm.

Det här är en mycket spännande och mångfacetterad bok som passar lika bra som lustläsning i hängmattan som i skolundervisningen."


[BBBBB]

Kommentarer