"Superdövis" av Cece Bell

ISBN 978-91-29-70184-5 | Rabén & Sjögren, 2017 | 233 sidor

Att börja en ny skola är läskigt, men ännu läskigare med en enorm hörapparat fastspänd runt bröstkorgen! I Ceces förra klass vara alla döva. Här är det annorlunda. Hon är säker på att alla klasskompisar stirrar på hennes Phonic Ear, en kraftfull hörapparat som hjälper henne höra vad lärarna säger i klassrummet. Tyvärr verkar den också vara frånstötande för nya vänner. Men så gör Cece en fantastisk upptäckt. Hörapparaten gör att hon kan höra vad lärarna gör utanför klassrummet. I korridorerna, i lärarrummet men också på toaletten. Denna upptäckt är nästan som en superkraft! Cece är på väg att bli El Deafo, lyssnare för alla. Och det lustiga med denna superkraft att den får henne att känna sig mindre ensam och annorlunda. Kanske kan hon kanalisera dessa superkrafter till att hitta det hon söker mest, en sann vän.

"Ceces berättelse är både varm och humoristisk, samtidigt som den också gör mig sorgsen, arg och frustrerad. Vi får följa Cece från det att hon är fyra år och plötsligt får en grav hörselnedsättning, hur hon kämpar med att inte vara annorlunda, inte ha några vänner eller ha vänner som egentligen inte är vänner. När hon börjar skolan, flyttar, den första kärleken och hur hon tillslut träffat sin 'sidekick'.
Boken får mig att fundera över min egen uppväxt och jag känner mig oerhört tacksam för det jag hade, men den väcker också tankar omkring acceptans och medmänsklighet i dagens samhälle. På de decennier som passerat sedan jag och Cece växte upp har egentligen inte mycket förändrats, så det kanske är dags nu?"


[BBBB]

Kommentarer