"Fingal Olsson och hans sällsamma katt" av Cathy Catarina Söderqvist

ISBN 978-91-88265-70-8 | Whip Media, 2017 | 165 sidor

Fingal Olsson är sjuttiofem år, men känner sig som nittiofem. Han lever stillsamt tillsammans med sin katt Harald och citerar ofta Tage Danielsson för att trösta sig själv. En dag avlider hans granne och nära vän. Efter det blir ingenting sig likt. Den första skälvande förändringsdagen infinner sig när Bella Bellanoy ska flytta in och ta över grannens lägenhet. Fingal undrar vad han ska kunna ha för utbyte av en sådan ung granne.
Han försöker skrämma iväg henne genom att berätta en hiskelig historia, men det går inte som han tänkt. När han får syn på Bella är det som om hans hjärta stannar och tiden vrids tillbaka till en händelse i hans liv som han förträngt.
Trots åldersskillnaden mellan Fingal och Bella, uppstår en varm vänskap som de båda lever upp av. Undantryckta slumrande minnen vaknar till liv hos Fingal och deras vänskap vävs samman till band som ingen av dem kunnat förutse.

"Måste erkänna att när jag först började läsa om Fingal och hans katt, om hur butter gubben var och bara gick runt och längtade efter att få dö, då trodde jag att jag fått tag på en 'Ove-kopia'. Men det visade sig som tur var att jag hade fel, för 'Ove' gillade jag inte alls. Fingal däremot är som gamla människor i regel är, negativ till nymodigheter, lite glömsk och knappt går utanför dörren. Han har också fel och brister, men det är hans nyfikenhet och stora hjärta som tillslut gör honom till en mysfarbror."

[BBB]

Kommentarer