"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

ISBN 9789198130560 | Tenenbaum, 2017 | 80 sidor

För länge, länge sedan levde pojken Joseph. Han är föräldralös och ensam i världen, men hans liv förändras när en ängel skänker honom en amulett vilken ger honom allt han kan önska sig. Hans färd tar honom till kung Maltuchs kungarike. Där finns den vackra prinsessan Chassidah, men innan Joseph kan vinna hennes hand möter han stor godhet och stor ondska - både i andra världar och i vår egen.

"Berättelsen innehåller alla de ingredienser som en klassisk saga ska ha - kampen mellan gott och ont, hur vår hjälte vinner den vackra prinsessans hjärta, häxor och annat fanskap som sätter käppar i hjulet för de unga tu, och andra elakingar som ångrar sig och blir snälla.
Det är första gången som 'Ensam i stora skogen' översätts till svenska så det finns ingenting att jämföra med, översättningsmässigt, men språket känns rakt och målande utan onödiga krusiduller och utvikningar.
Ett stort plus är Johan Egerkrans överjordiskt vackra illustrationer, utan dom eller med en annan illustratör hade berättelsen varit alldaglig."


Isaac Bashevis Singer tilldelades Nobelpriset i litteratur 1978.

[BBB]

Kommentarer

Skicka en kommentar