"1793" av Niklas Natt Och Dag

ISBN 978-91-37-15025-3 | Forum, 2017 | 451 sidor

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya. Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

"Det var länge sedan en bok berörde mig så mycket som '1793', och med så många olika känslor. Jag blir både fascinerad, beklämd, förbannad, nyfiken, ledsen, men framför allt blir jag äcklad. Det här är en grotesk roman. Makaber och fruktansvärt skitig. Verkligen ingenting för den kräsne och äckelmagade. Bitvis hade jag svårt att fortsätta läsa eftersom den fick mig att må både fysiskt och psykiskt dåligt. Lika ofta vad det svårt att lägga den ifrån sig, för berättelsen är spännande och griper tag om hela min person. Genom sitt fantastiska språk har författaren givit romanen ett djup som inte bara får oss att läsa om året 1793 - vi förflyttas dit."

[BBBBB]

Kommentarer