"Mina mönster" av Gudrun Sjödén

ISBN 978-91-7337-760-7 | Brombergs, 2016 | 149 sidor

Gudrun Sjödén är en av Sveriges mest framgångsrika designers med världsomspännande försäljning. I snart fyrtio år har hon nått målgrupper som modeindustrin ofta medvetet valt bort och skapat plagg för kvinnor som vågar sticka ut ur mängden. För många symboliserar de färgsprakande, mönstrade och bekväma plaggen i tillåtande former framför allt frihet och konstnärlighet.

Med utgångspunkt i några av Gudrun Sjödéns mest ikoniska och älskade mönster som rosen, randen och tulpanen berättar hon i detta rikt illustrerade praktverk om sitt 40-åriga framgångsrika företag. Inspirationen får Gudrun Sjödén främst från naturen, från folkliga formtraditioner över hela världen och från möten med människor under de många resor hon gjort.

Boken innehåller ett stort antal färgstarka akvareller, som både använts till textiltryck och annat, såväl som aldrig tidigare publicerade bilder från katalogfotograferingar, resor och annat som särskilt inspirerat Gudrun Sjödéns skapande genom åren. Inte bara inbitna Gudrun Sjödén-fans kommer att njuta av den här boken, utan även design- och konstintresserade.

"Den allmänna uppfattningen bland Sveriges befolkning tycks vara att om man arbetar på bibliotek så ska man gå klädd i kläder från Gudrun Sjödén. Och det verkar faktiskt stämma. Det skriver i alla fall Gudrun Sjödén själv i sin bok. Det viktigaste för mig när jag använder mina GS-kläder på jobbet är att dom är bekväma och praktiska. Sen är dom ju väldigt snygga också!

Boken innehåller en massa intressant läsning om allt ifrån hur mönstren kommer till, till hur det är att driva sitt eget miljömedvetna företag. Det är så kul att läsa om hur Gudrun ser sina kunder som sina vänner, eftersom kunderna gillar det hon gillar, alltså färg och form. Alla härliga akvareller får mig att också vilja ta fram papper och färger och sätta igång och skapa."


[BBBB]

Kommentarer