"Krypens drottning" av M G Leonard

ISBN 978-91-7299-902-2 | Opal, 2017 | 355 sidor
(Kryp, 2)

Efter att äntligen hittat sin pappa vid liv stöter Darkus och hans vänner Bertolt och Virginia på nya problem. Hans pappa verkar ha gått över till Lucretia Cutters sida. Och hon i sin tur verkar ha något riktigt hemskt i kikaren. Darkus pappa förbjuder dem att undersöka saken vilket gör dem än mer nyfikna. En försvunnen laboratorieassistent och en förgiftad vetenskapsman får dem att inse att det är fara på riktigt och att de har ont om tid. De måste försöka kontakta Novak, Lucretias dotter, och be henne om hjälp. Alla ledtrådar pekar mot den stora filmgalan i Los Angeles. De misstänker att Lucretia Cutter kommer att göra något fasansfullt där och lyckas med farbror Max hjälp att ta sig dit. Med sig har de sina skalbaggar som är till god hjälp, men vad Lucretia Cutter har i kikaren är värre än vad de någonsin kunnat föreställa sig.

"Precis som den första delen i serien, 'Kryp', är även den här boken en riktig bladvändare. De höga tempot och de snabba växlingarna gör att boken blir svår att lägga ifrån sig.
Att skriva en rad böcker om skalbaggar på ett så utförligt och sanningsenligt sätt kräver med största sannolikhet enorm research och det både förvånar och imponerar mig att författaren tagit sig all denna tid. Här är en stor portion fantasi blandad med en ännu större bit fakta, och tillsammans bildar det en imponerande berättelse. En berättelse som dessutom innehåller en rad av de klassiska porträtt av vuxna som vi ofta ser i litteratur för barn. Där finns bl.a. den smarte vuxne (professor Appleyard), den elaka vuxna (Lucretia Cutter), de klantiga vuxna (Humphrey och Pickering) och den hjälpsamme vuxne (farbror Max).
Det här var inte heller det sista vi såg av Darkus, Virginia, Bertold och Novak, för det finns både en tredje och en fjärde bok på engelska. Hurra!"


[BBBB]

Kommentarer