"Dieselråttor och Sjömansmöss - Tro, hopp och kärlek" av Carina Dahl & Per Åhlin

ISBN 978-91-29-65811-8 | Rabén & Sjögren, 2002 | 32 sidor

Rabén & Sjögren ger ut en bilderbok med samma namn som SVTs julkalender. Från och med december 2002 kommer alla barn att veta att dieselråttor inte är det samma som sjömansmöss. De är inte som vanliga råttor och möss. Och de bor inte i hus. De bor i maskinrum på båtar och kan prata.

I boken lär du känna dieselråttan Mäster Estragon och den elaka Stygge Smärting i en kamp om Högsta topplocket. Och träffa Oraklet i Oljetråget, de tre fula silltrutarna och flera andra spännande karaktärer i denna mustiga, lite smutsiga och mycket spännande historia.

"I år är det 15 år sedan SVT visade julkalendern 'Dieselråttor och Sjömansmöss', en av de allra bästa tycker jag. Så när jag av en slump hittade den här bilderboken på biblioteket fick den naturligtvis följa med hem. Är man uppvuxen på 1970-talet är Per Åhlin's bilder lika välkända som Lennart Hellsing's. Åhlin har bl.a. tecknat 'Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton' och 'Dunderklumpen'. I boken får vi följa vad som händer när Mäster Estragon och Stygge Smärting förlorar i poker, och hur Trassel me´ Trunken 'föds'. Dessutom möter vi många av de andra figurerna som vi känner igen från julkalendern."

[BBBB]

Kommentarer