"Den ihåliga vålnaden" av Jonathan Stroud

ISBN 978-91-32-16733-1 | B Wahlströms, 2016 | 414 sidor
(Lockwood & Co, 3)

Det går äntligen bra för den parapsykiska byrån Lockwood & Co. De tre medlemmarna: Anthony (den stiliga), George (den kunniga) och Lucy (den modiga), förgör spöken på löpande band. Som till exempel i fallet med de blodiga små fotspåren som varje natt uppenbarar sig i ett hus. Eller varuhuset där man hör fasansfulla oljud och ser onaturliga skepnader som rör sig ryckigt bland skuggorna.

Så bryter en fruktansvärd spökepidemi ut. Människor över hela London plågas av ovanligt många hemsökelser och polisen är förbryllad. Lockwood & Co. rycker ut. Men under ett ouppmärksamt ögonblick händer det som inte får hända på ett uppdrag Lucy är plötsligt ensam med en obeskrivligt skräckinjagande och ihålig vålnad. Det hon bevittnar kommer för alltid att finnas i hennes mardrömmar.

"Den som inte tidigare läst något av Jonathan Stroud har verkligen missat något. Att blanda fantasy med humor var, i alla fall för mig, ett okänt fenomen innan jag började läsa hans böcker. Men också de små vardagliga tingen får plats, sånt vi i normala fall inte läser om i en klassisk fantasy, till exempel en tvätthög som måste strykas eller en lunch bestående av rostat bröd och marmelad. Och engelsmän dricker te oavsett om dom bor på en herrgård, jobbar inom polisen eller har sitt högkvarter på Portland Row 35. Sånt känns väldigt skönt att veta när en stenknackare eller en pladderdimma närmar sig och du inser att du redan använt slut på all din lavendel och järnspån OCH glömt din saltkanon hemma."

[BBBB]

Kommentarer