"Dockskelettet" av Holly Black

ISBN 978-91-29-69490-1 | Rabén & Sjögren, 2015 | 244 sidor

Porslinet är gjort av en människas skelett. Ett litet flickskelett. Håret på hennes huvud är gjort av flickhår. Och dockans kropp är fylld av askan som blev över.

Zach, Poppy och Alice har varit bästisar så länge de kan minnas. Med sina actionfigurer leker de samma lek, om och om igen. Men en dag bestämmer sig Zachs pappa för att Zach är för gammal för deras lek och slänger alla hans figurer. Zach skäms så mycket att han slutar träffa Poppy och Alice. Men en natt får Zach besök av sina gamla vänner, Poppy säger sig vara förföljd av en levande porslinsdocka som säger sig vara skapad av benen efter en mördad flicka. Om de tre vännerna inte återlämnar dockan till flickans hem och begraver den där kommer de att vara dömda för evigt.

"Jag hade förväntat mig en riktigt läskig bok och satt hela berättelsen igenom och väntade på att det skulle inträffa något skrämmande, något lite kusligt över huvud taget, vad som helst. Men icke. Visst, boken är för barn och jag är kanske en luttrad vuxen, vilket gör det svårt att jämföra vad man blir rädd för och inte, men brukar det faktiskt inte vara så att just dockor är ett ytterst elakt och skrämmande släkte?!

Berättelsen i sig är snarare en skildring om att växa upp, att lämna barndomen och att ta nästa kliv på åldersstegen. Vem är kär i vem? Vem kan man lita på? Vem ställer alltid upp? Det är några av de andra frågor som också dyker upp i texten. Väl värd att läsa, om inte för att bli skrämd utan för det fantastiska äventyr de tre vännerna är med om."


[BBB]

Kommentarer