"Gengången" av Ingelin Angerborn

ISBN 978-91-29-69495-6 | Rabén & Sjögren, 2015 | 192 sidor

Så fort Ellinor får syn på smyckeskrinet känner hon att hon måste ha det. Hon hittar det längst in i den överbelamrade loppisboden, nerstoppat i en gammal potta. Skrinet är förtrollande vackert - guldfärgat med en sådan där liten ballerina som dansar när man vrider upp den inbyggda speldosan. Ellinor tycker att det borde vara dyrt, så hon blir ganska förvånad när den lite märkliga kvinnan i affären bara ger det till henne. "Det är gratis för rätt person", säger hon.

Trots att ballerinan är skadad och inte dansar längre, är skrinet det finaste Ellinor någonsin har ägt. Hon älskar den röda sammeten, spegelväggen bakom ballerinan och speldosans spröda melodi. Men det dröjer inte länge förrän förtjusningen förvandlas till obehag. Vad menade kvinnan i affären egentligen med rätt person? Vad är det som händer i skrinets speglar? Och vad har skrinet för koppling till den söta killen på Gengången 1?

"Ingelin Angerborn är många bokslukares favoritförfattare när det kommer till spökhistorier. Den här boken är nog inget undantag, utan kommer att läsas flitigt av både gamla och nya Angerborn-fans.

Ett spöke i en Angerborn-bok är inte en elak eller hemsk varelse, snarare en hjälplös ande som söker kontakt för att ställa saker till rätta. Därför blir berättelserna sällan särskilt skrämmande, på sin höjd lite kusliga. Ett stort plus till just den här boken är tidsresorna som huvudpersonerna gör, det känns som ett nytt och fräscht drag i den uppsjö av spökböcker som givits ut de senaste åren."


[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm