"Isbarnen" av Camilla Lagerqvist

ISBN 978-91-32-16375-3 | B. Wahlström, 2015 | 157 sidor
(Svarta rosorna, 2)

Sommaren 1943 bildade Maja, Hilde och Ben motståndsgruppen Svarta rosorna. Namnet tog de efter den kända motståndskvinnan Svarta rosen, som nu jobbar som lärarinna i deras skola. Nu har vintern kommit till deras värmländska by och samtidigt som Svarta rosen hamnar på sjukhus med en bruten arm anländer ett telegram till skolan, adresserat till henne. ”Isbarnen upptäckta. Ska skickas till Auschwitz. Tyskarna kommer imorgon. Hämta Isbarnen och för dem till Sverige.”
Vilka är Isbarnen? Varför vill tyskarna döda dem? De tre vännerna inser att de är de enda som kan hjälpa till och de ställs inför sitt tuffaste uppdrag hittills. Det är 30 minusgrader, snön ligger i drivor i skogen och när Svarta rosorna väl räknat ut att Isbarnen finns i Norge är deras enda alternativ att åka skidor över gränsen. Där inser de snart att en fiende kan se ut som en vän och att de inte bör lita på någon.

"Ojoj som jag har längtat, och nu är uppföljaren till favoriten Uppdraget äntligen läst. Samma höga poäng får dock inte den här delen. Kan det bero på att den smällkalla vintern i handlingen lägger ett isande lock över hela historien? För lika varmt och härligt som det var i första delen, lika kallt och hemskt är det i den andra."

[BBB]

Kommentarer