"Under ägget" av Laura Marx Fitzgerald

ISBN 978-91-29-68917-4 | Rabén & Sjögren, 2014 | 225 sidor

Theodora, eller Theo, som hon kallas, är tretton år. När hennes älskade morfar Jack omkommer i en bilolycka blir hon ensam kvar med ansvaret för sin halvgalna mamma, deras fallfärdiga gamla townhouse i Greenwich Village i New York och inte ens 400 dollar att leva på. Men så råkar Theos klumpiga katt ha omkull en flaska rengöringsvätska med sprit i, och den hamnar på en tavla som tillhört morfar. Theo upptäcker att dold under målningen finns en annan bild som ser ut som ett äkta gammalt mästerverk. Hur har den hamnat i morfars ägo? Och varför är den övermålad?

Med hjälp av en skara omaka vänner - kändisbarnet Bhodi, den excentriske bibliotekarien Eddie och prästen Cecily - börjar Theo söka efter gåtans svar över hela Manhattan. Undan för undan rullas en makalös historia upp om Theos morfar, renässanskonstnären Rafael och hemligheter som bevarats ända sedan andra världskriget och nazisterna.

"Något jag blir lite fundersam över är hur ett stort förlag som Rabén & Sjögren kan ge ut en bok med en baksidetext som inte stämmer överens med bokens innehåll. Inte för att felet har någon direkt betydelse för handlingen, men rätt ska va rätt. Nåja, detta påverkar inte mitt helhetsintryck av boken så låt oss raskt gå vidare.

Teos harmoniska uppväxt tillsammans med den jordnära konstnärsmorfadern och sin excentriska mamma har gjort henne lite lillgammal. Hon har inget internet eller någon smart telefon, men hon är en hejare på att vända på slantarna och att lägga in rödbetor. Personerna som i övrigt befolkar berättelsen är nästan vad man skulle kunna kalla för stereotyper och deras udda personligheter beskrivs ofta mycket ingående. Spännande från sida ett och med en härlig liten knorr på slutet."


[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm