"Uppdraget" av Camilla Lagerqvist

ISBN 978-91-32-16260-2 | B Wahlströms, 2014 | 158 sidor
(Svarta rosorna, 1)

Sommaren 1943 ska Maja fylla 13 år. Hon bor med sin familj i ett litet samhälle i Värmland. Bara några mil bort, på andra sidan den norska gränsen, tas judiska familjer till fånga och skickas till koncentrationsläger i Tyskland. När Maja får två nya vänner den norska flickan Hilde och den judiske pojken Ben inser hon att kriget trots allt inte är speciellt långt bort. När de tre vännerna får höra att nazisterna är ute efter en motståndskvinna som kallas för Svarta Rosen bestämmer de sig för att göra vad de kan för att hjälpa till. Ett beslut som visar sig vara mycket farligare än de kunnat tro.

"När jag gick i skolan kändes de som om historialektionerna bara handlade om andra världskriget. Det är därför kanske inte så konstigt att jag varit lite negativ till böcker och filmer på detta tema. Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. För tack vare den här välskrivna och mycket spännande ungdomsboken har min åsikt ändrats.

Den tidstypiska andan lyckas författaren fånga på ett helt magiskt sätt, man känner verkligen hur värmen och dofterna från den där sommaren 1943 tränger ut ur boksidorna. Bokens person- och naturbeskrivningar är väl genomtänkta och handlingen så pass spännande att det blir en riktig bladvändare. Jag ser med spänning fram emot fler delar i serien."


[BBBBB]

Kommentarer