"Den skrikande trappan" av Jonathan Stroud

ISBN 978-91-32-16291-6 | B Wahlströms, 2014 | 399 sidor
(Lockwood & Co, 1)

I över femtio år har varenda landsände i England plågats svårt av en epidemi av vålnader. Spöken, andar och gengångare som inte är spe ciellt vänliga, snarare rent livsfarliga. Antalet parapsykiska agenturer har ökat med åren, alla med samma affärsidé: att förgöra spöken. Bara barn och unga har den rätta övernaturliga förmågan när det gäller att uppsöka och förinta. Till detta används värjor, järnkedjor och magnesiumeld. Konkurrensen mellan agenturerna är stenhård.

Lucy Carlyle, en talangfull, mycket ung agent med stor ambi tion, anländer till London, säker på att hon ska få anställning hos en av de mest framstående agenturerna. Istället hamnar hon hos Anthony Lockwood. Hans firma befinner sig på fallrepet, men han driver den med stolthet, och utan någon vuxens närvaro. Efter att ett jobb får ett katastrofalt avslut, sinar uppdragen. Mot sin vilja måste de därför anta sin farligaste utmaning någonsin. På ett av de absolut mest hemsökta godsen i England.

"Jonathan Stroud är en av mina absoluta favoritförfattare, tack vare hans serie om djinnen Bartimeus som jag läste för många år sedan. Sedan dess har jag väntat och väntat och väntat ... Och plötsligt hände det!

Det här är en halt annan historia men väl om övernaturliga väsen och magi, förlagd till ett London som inte riktigt ser ut som det vi är vana vid. Visst, det finns taxibilar och dubbeldäckare och till och med tunnelbana, men det är ändå inte dagens moderna storstad som porträteras. Jag är barnsligt förtjust i Strouds petnoga beskrivningar av alla detaljer och också av hans torra typiskt engelska humor. Det är en fröjd att läsa hans böcker, en blandning av skräck och humoristisk urban fantasy."


[BBBBB]

Kommentarer