"Gammelmormors spökhistorier" av Mia Söderberg

Äntligen får Alex och Julia sova på vinden hos gammelmormor! De kryper ner på sina madrasser och väntar med spänning på att mormor ska berätta en av alla sina hemska spökhistorier. Och mormor berättar och berättar ... den ena spökhistorien läskigare än den andra. Men är kanske historierna för läskiga för att Alex och Julia ska våga somna däruppe på vinden sedan ...

"Leken vid tjärnen" (978-91-523-1452-4, 39 s.). Den här kvällen får de höra den otäcka och sorgliga historien om vad som hände tre barn som badade i en tjärn i skogen. Samma tjärn som Alex och Julia badade i tidigare på dagen ...

"Ansiktet i fönstret" (978-91-523-1453-1, 39 s.). Den här kvällen får de höra den mycket mystiska och skrämmande historien om kvinnan som blev ett galet spöke. Kan det ha varit hennes ansikte som Alex och Julia såg i det spöklika huset tidigare på dagen?

"Den gamla prästgården" (978-91-523-1458-6, 38 s.). Den här kvällen får de höra den hårresande historien om prästerna som inte vågade bo kvar i den gamla prästgården för att en liten pojke spökade där. Kan det ha varit samma pojke som Alex och Julia såg när de hälsade på hos moster Stina tidigare på dagen?

"Dimman vid Gastmossen" (978-91-523-1459-3, 38 s.). Den här kvällen får de höra den läskiga och spännande historien om vad som hände med ett skepp som förliste nere i hamnen. Och om den märkliga sjungande dimman. Kan det ha varit samma dimma som Alex och Julia hamnade i tidigare på dagen?

"Det finns ingenting som lockar fantasin så som en hederlig spökhistoria, oavsett om den har flera hundra år på nacken eller är nyuppkommen. Här har författarinnan låtit sig inspireras av både faktiska (t.ex. spökerierna i Borgvattnets prästgård i Jämtland) och fiktiva fall, där grundidén till 'Leken vid tjärnen' är hämtad ur Astrid Lindgrens 'Madicken'.

Mina sinnen spinner på högvarv av alla fyra historierna, men de som känns mest genuina är 'Den gamla prästgården' och 'Leken vid tjärnen'. Det är sådana historier som faktiskt skulle kunnat gå i arv från generation till generation. Barn av idag är dock inte lika intresserade av kulturarv som av själva kicken av att bli skrämda, så på dom små fungerar alla fyra lika bra.

De något naiva illustrationerna kompletterar texten bra och gammelmormor ser precis ut som en gammelmormor ska göra; långt grått hår fäst i en knut i nacken, rund och kramgo, och med en blommig klänning och ett tillhörande förkläde. Det är så som min barndoms mormödrar såg ut."


[BBB/BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

Några av vårens deckare från små förlag