Argo (2012)

Speltid: 120 minuter
Genre: Drama, thriller
Regi: Ben Affleck
Manus: Chris Terrio (screenplay), Tony Mendez (bok)
Skådespelare: Alan Arkin, Ben Affleck, John Goodman m.fl.
Mer info.: www.imdb.com

Den 4 november 1979, när den iranska revolutionen pågår för fullt, stormar iransk militär USAs ambassad i Teheran och tar 52 amerikaner som gisslan. Mitt i kaoset lyckas sex amerikaner fly och gömma sig i kanadensiska ambassadörens hem. Med vetskapen om att det bara är en tidsfråga innan militären hittar och troligen avrättar dem så kommer CIA-specialisten Tony Mendez med en riskfylld plan för att föra dem oskadda ut ur Iran. För att kunna genomföra sin något okonventionella plan så behöver CIA ta hjälp av Hollywood och resten är så otroligt att det bara kan hända i filmens värld.

"Jag minns revolutionen men inte själva händelsen, så även om det här inte är en dokumentär så är filmen både lärorikt och intressant. Den är också enormt spännande och en riktig nagelbitare. Ibland har man nästan lite svårt att fatta att det verkligen fungerade så ’lätt’ att föra de iranska myndigheterna bakom ljuset. Om man sedan tänker på vilka oerhörda risker som togs så var den här fritagningen dömd att misslyckas redan från början, men som ändå fick ett lyckligt slut. (Ar)go-fuck-yourself! (internt skämt i filmen)"

Kommentarer

  1. Jag håller med dig, den här filmen var verkligen spännande! Jag satt på nålar genom hela filmen :) Tycker definitivt att Ben Affleck var värd sin Oscar för bästa film.

    SvaraRadera
  2. Är lite sugen på att se filmen :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm