"Bobby och Jackie: en kärlekshistoria" av C. David Heymann

ISBN 978-91-37-13610-3 | Forum, 2011 | 253 sidor

Efter mordet på president John F Kennedy 1963 frossade hela världens massmedier i bilden av Jacqueline som den fullständigt förkrossade sörjande änkan. Men Jackie, som hon kallades inom familjen, mötte snart kärleken på mycket nära håll: i sin döde mans bror Robert Kennedy, kallad Bobby. Att Bobby var gift med Ethel och hade elva barn med henne tilläts inte bli ett problem i samman-hanget. Förhållandet avbröts dock tvärt i juni 1968 när Bobby föll offer för en mördares kulor, när han var på väg att säkra nomineringen för att bli Demokraternas presidentkandidat.

"När SVT tidigare i våras sände den omtalade miniserien om familjen Kennedy satt jag som klistrad. Inte nog med att den fick upp mina ögon för en del av de händelser som var karaktäristiska för JFK, och tydligen också för lillebror RFK, utan jag blev också mer allmänt intresserad av tidsperioden och ”the Kennedys”.

Om man som jag inte känner till så mycket om familjen Kennedy är det här kanske inte den bästa boken att börja med, men är man specifikt intresserad av kärlekshistorian mellan Jackie och Bobby är det verkligen en guldgruva. Författaren sägs ha hållit på med research för boken i över 20 år och det är minsann ett imponerande verk trots att den inte är så omfattande i sidantal. Massor av folk har intervjuats och boken innehåller ett gediget personregister, en utförlig notförteckning, samt en litteraturlista lång som tomtens önskelista.

Boken är både lätt- och snabbläst, texten medryckande och, skulle man kunna säga, spännande. Dessutom innehåller den en rad mer eller mindre komprometterande situationer för än den ena än den andre Kennedy. Och det är verkligen inga helgon som utmålas, snarare tvärt om. Bobby framställdes ofta som rena rama korgossen i jämförelse med JFK, men enligt Heymann var RFK inte ett dugg bättre än brodern. Han hade en mängd älskarinnor varav flera var JFK’s ”gamla avlagda”, såsom t.ex. Marilyn Monroe. Och Jackie som var en så stor stilikon på sin tid var tydligen ett riktigt huskors; lynnig, besvärlig, manipulativ, bitsk, och hon visste precis hur hon skulle få allt hon pekade på.

Men trots att både Bobby och Jackie knappast framställs på något fördelaktigt sätt är detta en alldeles utomordentligt underhållande liten bok. Intressant, uppfriskande och framför allt hejdlöst rolig!"


[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm