"Porto Francos väktare" av Ann Rosman

ISBN 978-91-7351-747-8 | Damm, 2011 | 367 sidor
(Karin Adler, 3)

En ung kvinna stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen. Runt omkring myllrar det av liv; sjömän på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo. Att hon inte ska tvingas åka tillbaka. 220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga med säkerhet är att de har legat i mossen länge. Väldigt länge. Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp.

Läs mer på www.annrosman.com

"Jag såg fram emot den här tredje boken om kriminalinspektör Karin Adler, de två tidigare delarna har varit riktigt bra så jag hade höga förväntningar. Men det blev inte alls som jag tänkt mig. Den största delen av handlingen är förlagd till gamla tider, alltså inte tvärt om som det brukar vara. Men det är dock den historiska berättelsen som är den mest spännande, i alla fall den del som handlar om Agne(s). Efter drygt halva boken blir kliven i historisk tid större och fokus ändras från henne till en annan person, för att slutligen hamna på en ”idag” levande person. Dessa i läsande stund ganska omotiverade fokusändringar är lite förvirrande, men de får sin någon krystade förklaring till slut. Till råga på allt känns det inte ens som en deckare, vilket det borde vara om den skall räknas till Adler-serien.

Nej, det här är tyvärr inte alls i samma klass som Rosman visat tidigare, utan en blek och ganska intetsägande dussinroman om än med en intressant infallsvinkel och om en spännande tidsperiod i Bohusläns historia."


[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm