Open Range (2003)

Speltid: 132 minuter
Genre: Action, Drama, Västern
Regi: Kevin Costner
Manus: Craig Storper (screenplay), Lauran Paine (roman)
Skådespelare: Robert Duvall, Kevin Costner, Annette Bening m.fl.
Mer info.: www.imdb.com

Boss och Charley driver boskap över de öppna vidderna och lever som "freerangers". Efter ett våldsamt regnoväder skickar de en medhjälpare till en närbelägen liten stad efter förnödenheter, men han kommer inte tillbaka. När de hittar honom har han blivit svårt misshandlad av lokala ranchägare. Det visar sig att den lilla staden styrs hårt och brutalt av en korrumperad sheriff och en tyrannisk och mäktig ranchägare som inte tolererar "freerangers". Boss och Charley, som har ett förflutet som hårdföra revolvermän, tvingas ta till vapen för att försvara både sina liv och den livsstil de representerar.

"Det första som slår mig är att jag inte direkt kan placera var i tiden vi befinner oss. Är det en modern historia eller en ”klassisk västern”? Av kläderna och diverse utrustning att döma är den historisk, men ingenstans går det att utläsa något årtal. Det går kanske en halvtimme in i filmen innan man får det presenterat.

För att vara en film med ett så brutalt tema som den här är det en förvånansvärt ömsint berättelse om drömmar, frihet och att aldrig ge upp hoppet. Dessutom innehåller den också bedövande vackra naturscenerier (inspelade i Alberta, Kanada, men ska föreställa Montana)."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm