"Om stenar kunde tala" av Donna Leon

ISBN 978-91-37-13676-9 | Forum, 2011 | 302 sidor
(Kommisarie Brunetti, 14)

Det är dagarna före jul i Venedig. På ett av marknadstorgen blir en afrikansk gatuförsäljare kallsinnigt mördad. Rör det sig om rivalitet mellan olika invandrargrupper? Kommissarie Brunetti konstaterar att det är ett beställningsjobb och anar snart ett mönster med skrämmande omfattning. Frågan är hur långt han vågar gå – spåren leder i oväntad riktning och hans chef har beordrat honom att släppa utredningen ... Bortom Venedigs charmfulla turiststråk döljer sig en värld fylld av korruption, girighet och våld, en värld vars mörka kraft Brunetti ständigt utmanar. Nyfiken, envis och utan överdriven respekt för sin arbetsgivare når han ibland längre i sina utredningar än vad som är önskvärt.

Läs mer på www.donnaleon.co.uk

"De senaste somrarna har jag tillbringar några härliga semesterdagar i Venedig tillsammans med min gode vän Guido Brunetti och hans familj. Det är alltid ett kärt återseende och vi trivs verkligen bra i varandras sällskap. Dessutom är ju Paola’s matlagning helt fantastisk och något man längtar efter varje år. Så känns det i alla fall efter fjorton böcker, som att återse en kär gammal vän. För genom åren har jag kommit att utveckla en liten förälskelse för signore Brunetti, denne tystlåtne och ytterst effektive italienare. Och snygg det är han med all säkerhet. Är inte alla italienare det föresten? Nåja.

Nu får kommissarien ett riktigt svårt fall att lösa och till råga på allt blir han motarbetad av i princip alla, från sin chef till regeringen. Inte lätt alla gånger att vara polis i Italien. På sitt karaktäristiska lågmälda sätt berättar författaren om Brunetti’s vardag, hans kamp för alla människors lika rättigheter men också hans ofta tysta protester mot sina överordnade. Den här gången har också miljöskildringarna fått stå tillbaka lite till förmån för en massa kulinariska överraskningar som t.ex. pappardelle con porcini (bred bandspagetti med karljohansvamp), ostgratinerad rosésallad, pasticcio i olika former eller varför inte stinco di maiale (fläsklägg) med ugnsstekt potatis och zucchinigratäng. Så om du gillar Italien, god mat och annorlunda intriger är kommissarie Brunetti absolut någonting för dig!"


[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm