"Nästan hemma" av Jean Kwok

ISBN 978-91-7028-279-9 | Bazar, 2011 | 286 sidor

När Kimberly Chang och hennes mor emigrerar från Hongkong till slummen i Brooklyn, inleder den unga flickan snart ett dubbelliv: lysande mönsterelev på dagen och sin mors hjälpande hand i textilfabriken i Chinatown till sent på kvällen. Hon gör sitt yttersta för att dölja den svåra sanningen om sin tillvaro – den ofattbara fattigdomen hon lever i, familjens framtid som vilar på hennes axlar och den hemliga förälskelsen i en av pojkarna på fabriken, som dock varken delar hennes begåvning eller ambition. Kimberly slits mellan två vitt skilda världar och måste lära sig att balansera de olika roller som krävs av henne. Till slut blir hon tvungen att välja.

Läs mer på www.jeankwok.com

"En fängslande och oerhört gripande berättelse om att försöka acklimatisera sig i en ny tillvaro, men ändå leva kvar i den gamla kulturen och inte riktigt våga släppa taget. Det är inte bara i den kinesiska kulturen som uttryck som ”tjänster och gentjänster” eller ”tacksamhetsskuld” uppträder, men här verkar de vara oftare förekommande än inom andra sociala grupperingar. Att dessutom vara i händerna på en så känslokall och avundsjuk person som ”mostern” måste ha varit rent ut sagt för jävligt.

Inget specifikt årtal eller ens årtionde nämns i boken, men man talar t.ex. om president Reagan och filmen ”Indiana Jones och de fördömdas tempel” (från 1984), så skildringen får väl anses utspela sig under 1980-talet. En period där jag själv tillbringade stora delar av min tonårstid.

Mot slutet av boken tar berättelsen en ny lite oanad väg, den blir mer sentimental och tillbakablickande samtidigt som den ger ett litet svagt hopp om en ljusnande framtid. Känslorna svallar och när tårarna börjar rinna vet jag att det här är en bok jag kommer att minnas under en lång tid framöver."


Favoritcitat: ”Jag öppnade dörren till biblioteket och drog efter andra. Det var litet, intimt och underbart.” (s.124) och ”På hur många sätt kan man bli torterad av kärlek?” (s.220).

[BBBB]

Kommentarer

  1. Javisst är den bra! Och man kan nästan se framför sig hur Kimberly och hennes mamma huttrar i den utkylda lägenheten.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm