Kommissarie Montalbano är tillbaka i SVT


Luca Zingarretti spelar huvudrollen som kommissarie Salvo Montalbano.

Ytterligare ett säkert sommartecken är denna lite annorlunda italienska deckarserie som nu är inne på sin nionde säsong. Med start ikväll och ytterligare tre tisdagskvällar framöver får vi följa den okonventionelle poliskommissarien Salvo Montalbano i hans jakt på skurkar i och ikring den fiktiva staden Vigata på Sicilien.

Tv-serien är baserad på Andrea Camilleris kriminalromaner varav flera finns översatta till svenska. Böckerna är lika underhållande som filmatiseringarna och har ett stort utrymme för humor, kanske mycket tack vare de något speciella karaktärer som befolkar polisstationen. Förutom Montalbano själv har vi t.ex. kvinnotjusaren Mimi, den ambitiöse Fazio och den virrige Catarella, som inte direkt verkar ”lida” av sina begåvningshandikapp.

Och när Montalbano inte jagar skurkar ägnar han en stor del av sin lediga tid till såväl kulinariska och kurviga läckerheter, men han ses också ofta motionera i närheten av sin strandnära lägenhet eller sittandes på sin terrass med ett glas Grappa i handen, blickandes ut över Medelhavet.

Montalbano har en viss charm, som alla italienare, men det jag gillar mest är hans sätt att uttrycka sig, en sorts lågmäld gaphals.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm