Juni månads deckare

Nu tar vi stora kliv in i den första sommarmånaden. Deckarutgivningen är oförändrad, det vill säga de kommer i en strid ström, med glada återseenden och några debutanter. Ytterligare några eftersläntrare har jag också lyckats få med denna månad.

Marko Leino är kanske mest känd i Sverige för sin långfilm om den finske skandalomsusade backhopparen Matti Nykänen. Nu har hans romaner äntligen översatts till svenska och den första heter "Fälla". Vesa Levola blir motvilligt engagerad i sin fars knarkaffärer. När fadern dör av en kula i huvudet blir Vesa ansvarig för faderns skulder, bland annat till hans medkumpaner. Och de nöjer sig inte med bara pengar. Kommissarie Juha Viitasalo lyckas fängsla knarkligans ledare, Reino Sundström, efter flera års arbete. Men Viitasalo är ändå långt ifrån lugn eftersom Sundström känner till saker hur hans förflutna ...

Redan i början av maj kom Ian Sansom’s "Fallet med de försvunna böckerna" där vi får följa Israel Armstrong, den nye bokbussbibliotekarien i en liten håla på Nordirland. Men Israel har ett problem, ett stort problem. Alla bibliotekets femtontusen böcker är spårlöst försvunna. Den högst motvillige hjälten finner sig snart indragen i såväl jakten på böckerna som i lokalbefolkningens romantiska intriger, där ingendera leder dit Israel väntat sig. | RECENSION

"Den femte årstiden" är förhoppningsvis Mons Kallentoft’s sista bok i årstidsserien, för nu kan i alla fall inte jag komma på några fler i det svenska klimatet. En barnfamilj på skogspromenad hittar ett svårt sargat lik. Kriminal-inspektör Malin Fors tycker sig omedelbart se likheter med ett fall för flera år sedan, då en ung kvinna, Maria, hittades våldtagen och brutalt misshandlad i skogen och som sedan dess suttit inspärrad på Vadstena sjukhus, icke kontaktbar. Av en slump träffar Malin en psykolog från Lund som berättar om ett liknande fall, och plötsligt tycks Maria bara vara en liten pusselbit i något mycket större.

Ann Rosman’s tredje bok om kriminalinspektör Karin Adler heter "Porto Francos väktare" och är en våldsam berättelsen om Marstrands tid som frihamn. Det hela börjar en septemberdag 1793 då en ung kvinna förklädd till man stiger iland i hamnen. Runt omkring henne myllrar det av liv; sjömän, handlare, men också brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Knappt 220 år senare hittas en kvinna och ett spädbarn döda på Klöverön, men identifieringen är lättare sagd än gjord då det visar sig att de varit döda länge, väldigt länge. | RECENSION

Tennisoraklet Björn Hellberg utkom i dagarna med sin tjugonde deckare om kommissarie Sten Wall. I "Sankte Per" får begravningsentreprenör Axel Pettersson en höstkväll en påringning av en anonym röst som levererar ett förtäckt hot i vilket namnet Sankte Per figurerar. Efter viss tvekan tar den villrådige Pettersson kontakt med kommissarie Sten Wall. Strax därpå görs en otäck upptäckt i ett serviceboende för äldre, och därmed har en kuslig händelsekedja satts i rörelse. Den mytomspunne nyckelmannen vid himmelrikets portar tycks ha fått en ställföreträdare på jorden, men Wall inser förstås att det ligger världsliga motiv bakom de gräsliga brottsfall som skapar sådan skräck i bygden.

Peter Robinson är kanske mest känd i Sverige som romanförfattare men han har också skrivit åtskilliga noveller. I "Skuggor på vattnet" presenteras ett urval av tolv längre och kortare berättelser i mästarklass, och i fyra av dem återser vi den ständigt problemtyngde och hårt arbetande överkommissarie Banks. Enligt förlaget är det ”spänningsladdade kriminalgåtor i mästarklass”, alltså en alldeles typisk Peter Robinson-deckare.


Efter åtskilliga hyllade deckare om den psykopatiska polisen Mallory är Carol O'Connell tillbaka med "Ben för ben", en bok om jakten på sanningen i en stad fylld av lögner, korruption och hemlighetsmakeri. Två tonårs-bröder går in i den nordkalifornska skogen, men bara en återvänder. Josh, den yngre brodern, är spårlöst försvunnen. Tjugo år senare återvänder den äldre brodern, Oren, till den lilla staden Coventry. Första morgonen tillbaka i staden hörs en duns på hustrappan: utanför dörren ligger en människas käkben. Det visar sig att det inte är den första skelettbiten som har hittats på familjens trapp. Snart inser de att Josh är på väg hem ben för ben.

I Jeffery Deaver’s nionde Rhyme-thriller, "En skör tråd", är spänningen bokstavlig. Manhattans elnät utsätts för ett attentat och allt pekar på att det är fråga om en terrorattack. Det finns knappast något bättre sätt att ta New Yorks invånare som gisslan än att använda stadens elnät som vapen. Nästan allt kan göras strömförande och ge upphov till en dödande elchock. Samtidigt kopplas Rhyme in på en uppmärksammad utredning i Mexiko och får korn på en av de mest svårfångade skurkarna han träffat på: Urmakaren. Ska han lyckas slinka ur nätet även denna gång?

"Helgonet" är Carin Gerhardsen’s fjärde bok i Hammarby-serien. Det är semestertider när den högt älskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson blir skjuten med ett skott i nacken efter en krogkväll i glada vänners lag. Kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman sitt team som sedan sist har utökats med två nya förmågor, men det enda man har att gå på är en uppblött papperslapp med utfluten text och en uppsättning spelkort man funnit i offrets ficka. Utredningen leder teamet ut på en resa till bl.a. skräckinjagande platser i mörkaste skogen och till de svartaste delarna av människans själ.

Matti Rönkä belönades 2007 med det nordiska priset Glasnyckeln för den tredje delen i serien om Viktor Kärppä. Nu kommer första delen, "Med en mördares ansikte", äntligen på svenska. Sirje Larsson försvinner från en villaförort till Helsingfors och hennes man söker upp privatdetektiven Viktor Kärppä för att få hjälp. Kärppä letar bland sina egna kontakter, både kriminella och lagliga, och hans erfarenheter från sovjetsamhället använder han sig av i sitt arbete i det nya hemlandet.

I Jens Lapidus nya roman, "Livet deluxe", återknyter vi kontakten med huvudpersonerna från de tidigare delarna av Stockholm Noir. JW har inte förspillt sin tid på kåken. Han planerar en storstilad comeback. Jorge har tröttnat på att försöka leva hederligt, kränga latte och foccacias. Livet deluxe hägrar. Och den här gången ska det bli riktigt stora pengar. Men polisen tar till nya medel. En undercover-operatör tar sig djupt in i Stockholms undre värld, nära Jorge. Nära JW.

"Champagneführern" är första delen i Kåre Halldén’s serie ”Wine Crime”. Det här är en berättelse om svek, död och kärlek med förgreningar till andra världskriget. Harald Poppe börjar ångra att han lät sig luras med på vinresan till Épernay i Frankrike. Han tycker visserligen om vin och champagne, men större delen av tiden har han ingen aning om vad guiden pratar om. När gruppen så besöker det anrika champagnehuset Cloët-Décleaux och Harald hittar den legendariske källarmästaren Anselme Guidot döende, dras han plötsligt in i en historia som kommer att förändra hans liv. | RECENSION

Den kanadensiske författaren Linwood Barclay utkommer nu med en ny fristående thriller, "Morgonen hon försvann". Tim Blakes liv är ingen framgångssaga, men det är inget dåligt liv heller. Och en stor anledning till det är tonårsdottern Sidney. En dag kommer Sidney inte hem och när Tim åker till hotellet där hon sommarjobbar visar det sig att ingen på hotellet hört talas om Sidney. Inte ens hennes närmaste vänner vet var Sidney hållit hus den här sommaren. Dagarna går utan några livstecken från Sidney. Men så hittas hennes bil övergiven och där finns spår av blod ...

Ytterligare en spänningsroman av massproducenten James Patterson, den här gången heter den "Livräddare". Ned kommer från kriminella miljöer i Boston men bor nu i Palm Beach där han bland annat försörjer sig som servitör, bartender, livräddare och ibland genom smärre brott. Allt förändras den dag han först möter Tess, kvinnan som till synes har allt. Och senare samma kväll drabbar katastrofen honom med full kraft när fyra av hans vänner dödas under en kupp. Ned tvingas fly och möter på sin flykt FBI-agenten Ellie. Hon är till slut den enda som tror på att han inte är skyldig till de sju mord som därpå följer.

Kommentarer

  1. Wow, vilka fantastiska boktips. Tusen tack!

    SvaraRadera
  2. Ja, visst var det många spännande böcker denna månaden. Själv är jag intresserad av de båda finska deckarna. ”Fälla” fanns t.ex. som e-bok på www.elib.se ...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm