"Julius I" av Xavier Dorison, Alex Alice och Robin Recht

ISBN 978-91-86783-02-0 | Albumförlaget, 2011 | 80 sidor
(Det Tredje Testamentet, 2:1)

Julius Publius Vindex, patricier, senator och general i det romerska imperiet, återvänder till Rom i triumf efter att bl.a. ha erövrat Mauretania Tingitana och kväst det judiska upproret i Alexandria 66 e.Kr. Med en enorm popularitet bland befolkningen, ger Julius sitt stöd åt en kupp där han avser att utnämna de kristna som skyldig, och därmed eliminera deras växande inflytande. Till detta uppdrag har han valt en mystisk kristen slav från Alexandria. Julius dotter Livia fördömer faderns planer och anger honom för kejsaren, vilket får till följd att Julius tillfångatas och skickas som slav till Siddim’s svavelgruvor i Judéen. Dit skickas också den märklige kristne slaven ...

Läs mer på alexaliceblog.blogspot.com

"Rom var den mäktigaste stormakten i den antika världen, men alla dessa erövringar, fältslag, landvinningar och nya provinser kunde bara bli verklighet genom ett starkt styre. Under långa perioder styrdes Rom av envåldshärskare och diktatorer som genom att skrämma sina motståndare lyckades hålla dom värsta fienderna borta från rikets gränser. Romarriket hade sin största utbredning i början av 100-talet e.Kr., ungefär samtidigt som den här berättelsen utspelar sig.

Intriger, falskhet, segregation, avundsjuka, misstänksamhet och våld är bara några av de ingredienser som speglar det antika livet i Rom och som författarna till det här seriealbumet lyckas att få fram på ett övertygande sätt. Texten i relation till illustrationerna och färgerna ger berättelsen en tämligen otäck stämning, men skapar på samma gång djup och mystik. Persongalleriet är inte särskilt omfattande, men innehåller en del namn som kan vara både svåra att uttala och hålla isär. En liten anteckning här och var kan därför vara på sin plats.

Julius Publius Vindex, som vi från de tidigare delarna av serien känner som Julius från Samaria och vars resebrev antas avslöja var det tredje testamentet är gömt, är knappast den sympatiske person man tror ska ”rädda världen”, men om mina misstankar stämmer kan nästa del bli riktigt spännande."


[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm