"Jorden sjunger i B-dur" av Mari Strachan

ISBN 978-91-37-13430-7 | Forum, 2011 | 340 sidor

Gwenni Morgan är en fräknig, lite udda tolvåring som växer upp i en walesisk småstad under 1950-talet. Hon drömmer ofta att hon kan flyga och se in i framtiden. Det gör hennes mamma irriterad och hon förbjuder henne att berätta om sanndrömmarna.
Ett plötsligt dödsfall i samhället river upp gamla sår och sedan länge begravda hemligheter kommer i dagen. Gwenni bestämmer sig för att ta reda på vad som döljer sig i hennes egen familj samtidigt som hennes mammas psykiska hälsa bryts ner alltmer. När tryggheten faller samman bit för bit hör Gwenni i drömmen hur jorden liksom sjunger,vilket ger henne tröst och ny livskraft.

Läs mer på www.maristrachan.info

"För bara en vecka sedan avslutade jag en annan bok om en tolvåring. Han levde i en annan världsdel, 10-15 år tidigare än Gwenni men var mycket mer mogen är henne. Intressant att se hur en tolvåring kan gestaltas på så olika sätt av två författare från olika kulturer och med olika bakgrund.

Gwenni är egentligen ett väldigt underligt litet barn. Udda, missförstått, oönskat, you name it! Hennes charm är att hon skiter fullständigt i vad alla andra tycker om henne eller det hon gör. Hon blir t.ex. inte ens ledsen då hennes bästa kompis "gör slut". Det är kanske hennes lite blasé inställning till livet som gör hennes karaktär så härlig. Men det kan lika gärna vara hennes coola kommentarer eller hennes naiva sätt att beskriva händelserna i boken. Berättelsen är skriven i jagform på ett egentligen ganska platt och barnsligt sätt, men tro inte att det här är en banal trist historia. För det är det verkligen inte. Även om man får gissa sig till lite hur det blir mot slutet leder Gwenni’s egna funderingar en i alla fall i rätt riktningar.

Välskriven, underfundig och magisk!"


[BBBB]

Kommentarer

  1. Jag stod och tittade på den här på biblioteket idag! Men det var 7-dagarslån, så den blev inte lånad den här gången.

    SvaraRadera
  2. Men tanke på hur bra den var och på hur fort du läser, så hade du klämt den på vagnen hem från bibblan ... ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm