Några av vårens deckare från små förlag

Det här är ingen komplett lista, långt därifrån. Det har säkert utkommit många andra deckare i liten upplaga som jag inte lyckats hitta någon information om på nätet. Tipsa gärna!

Titlarna nedan är sorterade efter (förmodat) utgivningsdatum.

"Mord med guldkant" av S. R. Nordström
Förlag: Apec Förlag
Utgiven: 2011-02-01

Mord med Guldkant är en deckare med den gamla gemytliga spänningen i högsätet. Handlingen utspelar sig dels i Skåne, dels i Sydtyskland, dels Stockholm och den vackra skärgården. Berättelsen bygger på att hemligheter från andra världskrigets slutskede börjar komma i dagen och att det hela kan härledas till Stockholms skärgård. Det visar sig att enorma värden står på spel och att världshistoriska intressen spelar stor roll. Vi får följa mysteriet kring den tyska guldreserven från 1945.
De två huvudpersonerna, kommissarie Sellén och direktör Hellman, är intressanta personligheter. Båda befinner sig nära pensionsåldern och de utgör tillsammans ett underhållande team som dras in i jakten på det bortglömda.

"Friad men inte fri" av Ulf Folkesson
Förlag: Recito Förlag
Utgiven: 2011-02-08

En ruskig dag i början av mars förlorar Lukas Tapper sin frihet efter nästan nio timmars förhör. Lukas blir anhållen misstänkt för mord. Några dygn tidigare hade han varit helt oförstående inför att han för första gången i sitt liv skulle komma i kontakt med kriminalpolisen.

"Killing your darlings" av Lena Matthijs
Förlag: Books on Demand
Utgiven: 2011-02-11

Ett äldre par försvinner och det dröjer månader innan de saknas av någon. Hasse Nelander-Wein, chef för länskriminalen i Borås, får ärendet på sitt bord och efter ett par dagars sökande med hundar i skogarna i närområdet, växlar polisen fokus, från ett försvinnande till misstanke om brott. Ingen tror längre att paret håller sig undan frivilligt. En ung, vilsen man blir tidigt intressant i polisutredningen och allt ser lätt ut inledningsvis. Dock kommer det som verkar vara den mest självklara sanningen, bara vara det som någon vill att vi ska se. Tillsammans med åklagaren Annie Rohdin sliter Hasse Nelander-Wein hårt för att nå fram till ett åtal, men utan döda kroppar, blir det inget mord.

"Dödens våg" av Bo Norgren
Förlag: BookPile Publishing
Utgiven: 2011-02-28

Dödens våg utspelar sig i Thailand efter Tsunamin. 543 svenskar avlider när Tsunamins vågor slår sönder turistparadiset i södra Thailand. Arbetet med att identifiera offren leds från UD:s tillfälliga Generalkonsulat i Phuket. En månad efter Tsunamin försvinner en diplomat från konsulatet. UD vill undvika publicitet och vill från början inte göra någon officiell polisanmälan. Göran Ålund tillhör sedan ett år Rikskriminalens IT-brottsrotel. Hans bakgrund som mordutredare i kombination med hans IT-kompetens gör att han får uppdraget att åka ner till Thailand och utreda försvinnandet. Han inser ganska snart att diplomaten är mördad. Och det mordet är bara inledningen på en våg av terror. En dödens våg.

"Kura skymning" av Josefin Roos
Förlag: Litteratursällskapet
Utgiven: 2011-03-09

Två människor lever vid foten av ett fjäll, en tredje i staden en bit därifrån, nära varandra men utan att träffas. De delar en fruktansvärd hemlighet, en händelse som ödelade deras barndom. När märkliga saker börjar hända tvingas de att åter möta sitt förflutna. Medan våren övergår i sommar och en omöjlig värme rusar över fjället, drivs de tre barndomsvännerna på olika sätt allt djupare in i en längtan efter något som för alltid har gått förlorat.

"Avsked på grått papper" av Måns Ripa
Förlag: GML-förlag
Utgiven: 2011-03-28

Valborgsfirandet i den lilla byn Djursvik vid Kalmarsund har just tagit sin början, flammorna stiger upp ur bålet och kommunalrådet är mitt inne i sitt tal till våren. Då händer det oväntade och skräckinjagande.
I denna fjärde bok av Måns Ripa utspelas handlingen åter i Kalmar och Torsås kommun. En brottsligt belastad utlandssvensk återvänder till hembygden, ond bråd död drar fram över Södra Möre och polisledningen i Kalmar har stora svårigheter att få till ett sammanhang i händelserna. En grupp inflytelserika Kalmarbor känner sig hotade och konspirerar för att bevara sin sociala ställning och sina förmögenheter.
Liksom i tidigare Ripa-böcker spelar den radikalt sinnade biblioteksassistenten Vendela Karlsson en viktig roll bakom kulisserna, och denna gång i visst samarbete med den mera samhällsbevarande polisinspektören Fredrik Hägg.

"Dödens ö" av Karl-Olov Arnstberg
Förlag: Debattförlaget
Utgiven: 2011-04-12

Deckare, de är vanligtvis kompotter av mord, våld, poliser, skurkar och hjältar. Mest handlar de om sådant vi är rädda för och som absolut inte får drabba oss. I Dödens ö tas en annan färdriktning ut. Här finns alla de ovanstående ingredienserna, men de är infogade i en helt annan berättelse. I Dödens ö beskrivs en av de samhälleligt sett destruktiva kedjereaktioner som kan bli följden, när rättsmaskineriet inte lyckas med sin uppgift.

"Midvintermörker" av Lars Wilderäng
Förlag: Förlag Ängsjödal
Utgivning: 2011-04-18

Hon lyfte telefonluren. Tystnad. Gerd provade igen, men linjen var fortfarande död. Istället tog hon upp mobilen ur fickan och bläddrade fram till Säpos nödnummer i Stockholm. Mobiltelefonen gav en tutande felsignal. Hon provade igen. Felsignal, trots bra täckning. Gerd provade istället att knappa in 112 som åtminstone borde hanteras lokalt.
"SOS Alarm 112, vad har inträffat?", svarade en telefonist efter en period som kändes som en evighet.
"Det här är Gerd Olsson, Sveriges vice statsminister. Någon har försökt döda mig i mitt hem. Skicka allt ni har. Jag har skjutit två män."
"Du kopplas nu till polisens ledningscentral som får göra en vidare bedömning."

Annandagens tidiga morgon 2012 vaknar svenskarna till en ny värld, ett Sverige de inte upplevt förut. Ett strömlöst och mörkt Sverige. En dag då allting förändras.
Från Försvarets Radioanstalts lyssnarpost söder om Göteborg, till Faluns vintermörka skogar eller ett Malmö på gränsen till sammanbrott och till ett iskallt Östersjön med ett vinterpinat Gotland får vi följa ett antal personers upplevelser under ett dygn som skakar Sverige från grunden.

"Errolf van Heede" av Andreas Samuelsson
Förlag: Recito Förlag
Utgiven: 2011-04-19

Följ Streetartkonstnären och privatdetektiven Errolf Van Heede på sin jakt genom nattens Göteborg efter lösningen på det mystiska försvinnandet av en medelålders kvinna från Askim. Från mystiska pråmar vid «Dom döda skeppens kaj» via sunkiga rockklubbar i Majorna landar Errolf i mystikens Gnarp en mörk novemberkväll. Det leder till en händelse som ställer vartenda litet hårstrå på kroppen i givakt! Och dessutom placerar fortsättningen och lösningen av gåtan långt mycket längre bort. Med spraystänk på kläderna och en Camel i mungipan vandrar Errolf genom mörkret med Nick Cave i hörlurarna ... och vem vet vad som lurar runt nästa hörne?!
Första delen av två i denna spännande historia med undergrounddetektiven Errolf van Heede som huvudperson. Som sidekicks och moraliskt stöd har han sina mer eller mindre excentriska filurer och vänner, ett gäng man sent skall glömma.

"Operation Nordvind" av Kaj Karlsson
Förlag: Stella Borealis
Utgiven: 2011-04-29

En före detta officer vid ett hemligt specialförband och en kvinnlig analytiker dras in i en dödlig jakt på terrorister med tusentals svenska liv som insats. Gustav Sterner är en före detta officer vid Särskilda skyddsgruppen (SSG), Försvarsmaktens hemliga specialförband. Under ett pågående uppdrag i Centralafrika får han reda på att hans fästmö omkommit i en smitningsolycka. Han lämnar livet som operatör och lever ensam med minnena.
Fem år senare bevittnar han en kallblodig avrättning i Stockholms södra skärgård och är själv nära att bli mördarnas nästa offer. Han kontaktar Katarina Wallin, analytiker hos den militära underrättelsetjänsten och tidigare kollega vid SSG. Hon har uppgifter från den franska säkerhetstjänsten som tyder på att en grupp terrorister befinner sig i Sverige. Med ont om tid och tusentals svenska liv som insats tar de upp jakten, men anar inte att spåret kommer leda dem långt utanför Sveriges gränser och att de står inför upplevelser som kommer att förändra dem för alltid.

"Telefonrösten" av Ulf Herrströmer
Förlag: Recito Förlag
Utgiven: 2011-05-16

Den mycket spännande kriminalromanen Telefonrösten handlar om polismannen Bill Hardwick från Irland. Bill flyttar till Sverige när han förälskar sig i och därefter gifter sig med en svensk kirurgsjuksköterska som står vid hans sida under hela hans poliskarriär och livet ut. En spännande ingrediens i boken är ett mycket långdraget, internationellt förgrenat kriminalärende. Kommer Hardwick till slut lösa det så småningom mycket berömda fallet med Telefonrösten?

"Dirty Nuke" av Bo Rosendahl
Förlag: Recito Förlag
Utgiven: 2011-05-18

Skådeplatsen är Mellanöstern med den heta syriska öknens hemligheter. Östersjön överraskar med storm och dramatik både på och under vattenytan. Regeringskansliet, Högkvarteret och säkerhetspolisen i Stockholm får en kris att hantera de aldrig kunnat drömma om. Överstelöjtnant Lars Emtén lämnar försvaret innan han blir uppsagd. Tjänsten på svenska ambassaden i Damaskus kommer överraskande både för honom själv och hans vänner. Några av de som känner till hans verkliga uppdrag är chefen för SÄPO och några få utvalda i regeringstoppen. Under täckmantel ska Emtén identifiera personer som kan tänkas utgöra ett hot mot Sverige och svenska intressen. Till förfogande har han bl.a. CIA:s avdelning OTA (Office of Terrorism Analysis.) Terrorister har fått fotfäste i Sverige. Var finns deras cell och vilka är deras avsikter? Svaren på frågorna blir akuta. Av en slump hamnar Emtén i en miljö där hans kunskaper sätts på hårda prov. Under sin jakt råkar han vända på stenar som leder till kidnappningar, mord och hot med kärnvapen.

"Döden på Norrbyskär" av Göran Lundin
Förlag: Ord & Visor Förlag
Utgiven: 2011-05-23

En höstkväll på den välkända sågverksön Norrbyskär, i Västerbottens kustland, befinner sig värdshusägaren Per-Anders Lur ombord på en båt med en kvinna som inte är hans hustru. Efter ett gräl rusar hon i land och hittas nästa dag död i snårskogen. Polisen kopplas in.

"Död under mystiska omständigheter", menar kommissarie Roger Landström och hittar raskt vad han anser vara ett huvudspår. Men det är först när han börjar gräva sig bakåt i bygdens historia som sammanhangen klarnar. Verkligheten ligger dock hela tiden en noslängd före ...

Kommentarer

  1. Bo R Holmbergs böcker om ångermanländska Anundsjö och Örnsköldsvik som börjar med Liemannen är något av favoriter hos mig........

    http://violensboksida.bloggplatsen.se/kategori/51825-holmberg-bo-r/

    Intressant att läsa om förlagen här ovanför......

    SvaraRadera
  2. Borde nog läsa något av honom eftersom jag gillar historiska deckare. Är det en serie han skriver eller kan man hoppa in var som helst?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar