"Katten och kimonon" av Nancy Peña

ISBN 978-91-86509-00-2 | Kolik, 2010 | 105 sidor

En japansk sidenvävare tillverkar en märklig kattmönstrad kimono till kvinnan han älskar. När en av katterna rymmer ur mönstret påbörjas ett äventyr som sträcker sig ända till det viktorianska England. En rad människoöden sammanförs av den magiska katten: en sjöman, en liten flicka, en korthaj och självaste Sherlock Holmes och doktor Watson.

Med sina uttrycksfulla teckningar har Nancy Peña skapat en egen värld. På ett lekfullt sätt väver hon in historiska och litterära referenser från förra sekelskiftet i berättelsen.

Läs mer på nancypena.canalblog.com

"De svartvita illustrationerna ger ett drömskt uttryck till denna något udda kombination av saga och legend. Det hela börjar som en flera tusen år gammal japansk myt (känns det i alla fall som om det vore), för att sedan övergå till en variant av postmodern detektivhistoria kryddad med lite ”Alice i Underlandet”. Persongalleriet är uttrycksfullt tecknat även om vi inte får lära känna personerna på djupet, och den ständigt närvarande katten, stum och mystisk.

Som den kattälskare jag är kan man knappast önska sig så mycket mer än så här av ett seriealbum, förutom att jag kanske läste den lite för fort första gången och att den således tog slut alldeles för snabbt."


[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm