Maj månads deckare

Även i maj kommer det ut ett femtontal deckare, thrillers och annan spänningslitteratur. Mestadels är det uppföljare i redan etablerade serier och av kända författare, men även en och annan debutant finns bland tipsen.

I Anna Jansson’s nya deckare (den 12:e i serien), "Alkemins eviga eld", följer vi Maria Wern’s jakt på en fanatisk gärningsman från ett gammalt konstnärskollektiv på Gotland till fastlandet. En gammal glaskonstnär, en av de sista alkemisterna, förs bort från Visby lasarett i en stulen färdtjänstbuss. Samtidigt hittas en död man i en glaskista på Kosta Boda Art Hotel i Småland. Maria Wern anar en koppling mellan mordet och försvinnandet, men hennes nye chef låter henne inte följa sin intuition vilket får oanade konsekvenser.

"Francys testamente" av Amanda Lind är den andra delen av trilogin ”Sthlm Red”. Francy Björnsson, ledare för en av Stockholms mäktigaste maffiagrupper, har problem. Hennes far, som precis avtjänat ett fängelsestraff, försöker ta över hennes organisation. Hennes son är fast besluten att visa hälsoriskerna med knarket hon säljer, med fara för sitt eget liv. Och hon själv har fått bröstcancer. Så för sin dotters skull beslutar Francy sig för att skriva sitt testamente, ett testamente som inte bara kommer att innehålla en lista på vem som ska ha vad.

Knut Faldbakken debuterade redan 1967 och har sedan dess skrivit ett tjugotal romaner. Den första deckaren utkom 2002. "Efterskott" heter Faldbakken’s fjärde bok om kriminalkommissarie Jonfinn Valmann. Det är ett våldsamt svartsjukedrama som tar sin början i det brutala mordet på Karin Riis. Polisen misstänker hennes före detta make, men också hennes nye älskare. Båda har motiv och tyvärr också alibi. När Valmann undersöker fallet närmare upptäcker han fakta som inte stämmer och varken personer eller händelser är vad de ser ut att vara.

En bok som håller dig på sträckbänken ända fram till sista sidan. Så beskrivs C. J. Box nya thriller "Onda avsikter". Jack och Melissa McGuane är barnlösa, men får till slut adoptera en liten flicka. Men så visar det sig att ett misstag har begåtts: dotterns biologiske far har aldrig formellt avsagt sig faderskapet och vill nu ha tillbaka sitt barn. Till sin hjälp har han sin far, en mäktig domare. Men det är något som inte stämmer. Konflikten trappas upp, hoten blir allt grövre och mardrömmen är ett faktum.

Den senaste i en lång rad deckare om antikhandlare Johan Kristian Homan heter "Safari med döden", författare Jan Mårtenson. Den här gången beger sig Homan iväg på safari i Tanzania, där han plötsligt är mitt uppe i en härva av mord, internationell vapenhandel, afrikanska blodsdiamanter och en passionerad men ödesdiger kärleksrelation. Men redan innan avfärd dras han in i en våldsam historia med en död legosoldat, stulna afrikanska konstföremål och en brutalt nerslagen äldre dam. Och till råga på allt eländet blir han själv misstänkt för dådet.

"Den tredje cirkeln" av Christopher Reich är den andra boken om läkaren Jonathan Ransom. Han arbetar för Läkare utan gränser i ett avsides hörn av Afrika, men försöker hitta ett sätt att träffa sin hustru Emma i London. Hon är spion och jagas nu av sin tidigare arbetsgivare, en hemlig amerikansk underrättelsetjänst kallad Divisionen. Emma iscensätter ett terrorattentat som Jonathan inte bara blir vittne till utan också misstänkt för. Han inser, då Emma försvinner, att han inte bara måste fly för sitt liv utan också hitta henne.

Carolina Gynning romandebuterar med boken "Laura - flickan från havet", som handlar om enäggstvillingarna Vanessa (en strålande skönhet som äger ett framgångsrikt magasin) och Laura (guidar besökare på Moderna Museet och ser ganska alldaglig ut). Julen 2004 besöker de Thailand tillsammans med sina föräldrar för att fira pappans 60-årsdag, men tsunamin slår till, föräldrarna dödas och Vanessa försvinner. Laura tar då över sin systers plats, imitationen är nästintill perfekt, men det finns de som misstänker att allt inte står rätt till. Mystiska personer från det förflutna dyker upp och Lauras bedrägeri börjar bli farligt för henne själv ...

"Aldrig mer" är den tredje thrillern av Sophie Hannah med poliserna Simon Waterhouse och Charlie Zailer i huvudrollerna. När Sally Thorning får höra på tv-nyheterna att en man vid namn Mark Bretherick förlorat både hustru och dotter i ett brutalt mord reagerar hon direkt. Året innan träffades nämligen Sally och Mark på en resa och de tillbringade en natt tillsammans, men mannen på bilden i tv är inte den Mark Bretherick hon känner. En tillfällig kärleksaffär har förvandlats till en invecklad mordgåta med lånade identiteter ...

"Från andra sidan graven" är Simon Beckett’s fjärde kriminalroman om rättsantropolog David Hunter och handlingen utspelar sig några år tidigare än de andra böckerna. För åtta år sedan arbetade Hunter med ett fall som fick seriemördaren Jerome Monk fälld och dömd till fängelse. Nu har Monk lyckats fly och verkar ha siktet inställt på hämnd, hans måltavla är de som ingick i teamet då för åtta år sedan. Hunter engagerar sig på nytt i fallet, men upptäcker snart att inget egentligen är som de en gång trodde.

"Fasanjägarna" är Jussi Adler-Olsen’s andra bok om Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen. I slutet av 1980-talet mördades ett syskonpar i en sommarstuga och polisen misstänkte att mördaren fanns bland en grupp internatskolelever, men bevis saknades och utredningen lades ner. Nästan tio år senare erkänner en av de misstänkta och mordet anses således vara uppklarat. När fallet sedan hamnar hos Avdelning Q är kriminalinspektör Carl Mørck övertygad om att det hamnat fel, men när han börjar gräva i materialet upptäcker han att något är galet.

Mari Jungstedt’s nionde bok i serien om kommissarie Anders Knutas på Gotland heter "Det fjärde offret". Det hela börjar med ett väpnat rån mot en värdetransport i Klintehamn. Rånarna tar sin tillflykt till ett ödetorp på landsbygden och när polisen anländer påträffas en av rånarna mördad, avrättad. Spaningarna koncentreras först till olika motorcykelklubbar, men då detta spår inte ger någonting börjar Knutas att leta efter samband i det förflutna. Journalisten Johan Berg är naturligtvis också med och lägger näsan i blöt.

"Flimmer" är en medicinsk thriller som Anne Holt har skrivit tillsammans med sin bror, hjärtspecialisten Even Holt. Kardiologen Sara Zuckerman utför avancerade ingrepp på rutin, men trots en god prognos dör en av hennes patienter ett par dagar efter operationen. Så dör ytterligare en patient och det visar sig då att hjärtstartaren, ett litet chip som inopererats, varit infekterat av ett datavirus. Någon har alltså medvetet manipulerat den digitala tekniken, men ingen tycks veta vem sabotaget är riktat emot. Doktor Zuckerman eller leverantören av tekniken, det framgångsrika amerikanska företaget Mercury Medical?

I den fjortonde boken, "Om stenar kunde tala", låter Donna Leon sin kommissarie Guido Brunetti komma i kontakt med en för honom tidigare okänd del av Venedigs undre värld. I julstämningen på Campo Santo Stefano blir en gatuförsäljare, en illegal invandrare från Senegal, kallblodigt mördad. Av allt att döma ett jobb utfört av en professionell mördare som vet att inte lämna några spår efter sig. Brunetti står handfallen, han har ingenting att gå på, men spåren leder i oväntad riktning och han blir beordrad av chefen att släppa utredningen ... | RECENSION

"Evig eld" är den sjätte romanen i Jonas Moström’s serie om Johan Axberg, Sofia Waltin och de andra kriminalpoliserna i Sundsvall. En överläkare blir nedskjuten utanför akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus. Polisen misstänker att motivet antingen är svartsjuka, på grund av offrets ökända otrohetsaffärer, eller har koppling till ett lokalt läkemedelsföretag som enligt ryktet säljer cancerframkallande mediciner till u-länder. Samtidigt härjar en pyroman i Sundsvall, där spåren pekar både mot Sydafrika och mot stadsbranden 1888.

Nu är Arne Dahl tillbaka med en ny kriminalserie där "Viskleken" är den första delen i en planerad kvartett. Detta är en helt fristående fortsättning på serien om A-gruppen, som lades ner i den sista delen. Men dess tidigare medlemmar är inte alls beredda att lägga ner och tar sig nu an Opcop. Där ställs de inför en värld där internet, sociala media och rörlighet över landsgränser gjort brottsligheten internationell, men människans girighet, korruption och längtan efter makt är densamma. Den har bara hittat en ny, och större, arena.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm