"Färjenäs" av Ann-Marie Ljungberg

ISBN 91-87894-89-0 | Anamma, 2000 | 202 sidor

Nedanför Älvsborgsbrons fäste ligger ett bostadsområde inbäddat i lummig grönska och med fantastisk utsikt över Göteborg. I enrumslägenheter i hus med namn som Flory Hill, Konsumhuset och Hedvigsdal bor Thomas som kommer in på konstskola i stan utan att begripa varför; Herman med sina hundar Bessie och Bea som hotfullt morrar på söndagspromenerarna; Sabine i den fuktiga lägenheten i bottenvåningen som fylls allt mer av antikviteter som fastighetsskötaren Björn bär dit för att få komma på besök en stund; Ragnar som dricker för mycket och blockerar in- och utgångarna med sitt kylskåpslager; Stig som får besök av såväl polisen som svarta limousiner; Stenaprinsessan som med sin frånvarande närvaro påverkar dem alla, men mest Thomas.

Färjenäs är en roman om ett av Sveriges sista omoderna bostadskvarter. Vid Eriksbergskranens bungyjump, där 1990-talets storstadsmänniskor söker livsfara, och oljeraffinaderierna på andra sidan Älvsborgsbron, bor några människor som tycker att livet är en fara i sig.

"Det här är grått, trist och otroligt tråkigt. Om man inte redan är deppig så blir man det då man läser. Nej tack, ingenting för mig."

[B]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm