Februari månads deckare

Några dagar försenade, men här kommer äntligen några av de deckare som kommer att ges ut under månaden.

I början av månaden kommer den, säkert av många efterlängtade fjärde delen i serien om Laos mest ovillige rättsläkare, den 73-årige Dr Siri. Boken, som fått namnet "Anarki och gamla hundar", handlar om en blind pensionerad tandläkares våldsamma död och om kodade meddelanden skrivna med osynligt bläck. Det här är den klart mest annorlunda men också den mest underhållande deckarserie jag någonsin läst och jag är verkligen stormförtjust i Colin Cotterill’s böcker. | RECENSION

David Baldacci’s senaste thriller heter "Till varje pris" och är första delen i en serie om den f.d. polisen Mason Perry. Hon lär göra i princip vad som helst för att rentvå sitt namn och återfå sin polisbricka, och tillsammans med advokaten Roy Kingman löser hon mordet på en av hans kollegor. Antagligen en bok jag inte kommer att läsa, dels för att jag inte tidigare läst något av Baldacci och dels för att den inte låter så spännande, men främst för att jag stör mig på poliskvinnans namn. Jag tänkte direkt på Perry Mason, å hur bra e de då?

Den danske författaren Jussi Adler-Olsen gavs ut på svenska första gången redan 2001, men en uppföljare har dröjt fram till nu då deckaren "Flaskpost från P" snart finns i hyllorna. Den nästan 500 sidor tjocka boken handlar om kriminalinspektör Carl Mørck som leder en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Det första fallet för Avdelning Q innefattar en dammig glasbutelj i ett fönster på en polisstation i Skottland, ett rop på hjälp och försvinnandet av två pojkar på 1990-talet. Såklart första boken i en serie, men förlaget lovar att redan under 2011 ge ut de två kommande delarna. Serien har fått stor uppmärksamhet i Danmark och om danska böcker är lika bra som danska tv-serier så måste man ju bara läsa den här. | RECENSION

Reginald Hill, som i vanliga fall brukar skriva böcker i serien om kriminalarna Dalziel och Pascoe, utkommer nu med en fristående nervkittlande thriller - "Hämnden" - vilken lär vara en modern version av Greven av Monte Cristo. Handlingen är av det klassiska snittet där en man av folket kommer upp sig och genast skaffar sig fiender som vill se honom detroniserad. Vår hjälte blir således falskeligen anklagad för grova brott och måste naturligtvis rentvå sitt namn. Låter spännande och säkert ett måste för alla Reginald Hill-fans.

Hans Koppel är kanske mest känd som barnboksförfattaren Petter Lidbeck, men en sak är säker och det är att Koppels böcker inte bör läsas av barn. Efter tre kortare satiriska romaner kommer nu en deckare i högt tempo. "Kommer aldrig mer igen" handlar om Ylva som försvinner spårlöst en kväll efter jobbet och hur hennes make blir misstänkt för dådet. Filmrättigheterna är redan sålda och boken kommer att ges ut i minst 10 länder. Om detta är ett bra eller dåligt betyg återstår att se …

"Med slutna ögon" är en tunn liten deckare på strax över 200 sidor och tillika andra delen om försvarsadvokaten Guido Guerrieri. Följ med till den syditalienska hamnstaden Bari där advokat Guerrieri tar sig an ett fall med en misshandlad kvinna. Hennes pojkvän, som är den som utfört de grova övergreppen, är en mycket känd läkare och dessutom son till chefsdomaren i staden. Och det är därför ingen advokat vill åta sig fallet eller någon vågar vittna till hennes fördel. Enligt förlaget har författaren Gianrico Carofiglio lyckats skapa ett varmt porträtt av en antihjälte i en annorlunda kriminalroman. Låter ju bra, men historien känns väldigt italiensk med korrupta domare i en värld av (ursäkta ordet) rövslickare.

Journalisten Niclas Ericsson utkommer nu med den andra delen om reportern Patrik Andersson. I "Turkish Delight" åker Patrik till Istanbul för att hjälpa en vän att skaffa fram ett dokument som, enligt ryktet, bevisar folkmordet på armenierna 1915. Dokumentet visar sig dock vara något helt annat - en vittnesbörd om en annan sorts massaker: en sexorgie som utmynnat i flera brutala lustmord. Det är höljt i dunkel vilka offren är men Patrik kommer en mycket mörk konspiration på spåren, där vän likaväl kan vara fiende.

I och med "Fågelskrämman" har Michael Connelly dammat av den gamle hjälten Jack McEvoy, mannen som löste fallet med den gäckande Poeten. Nu är McEvoy en avdankad kriminalreporter som längtar efter det där perfekta scoopet så att han kan avsluta sin karriär med flaggan i topp. Och när han börjar granska en sextonårig knarklangare som sitter inne efter att ha erkänt det brutala mordet på en ung kvinna inser McEvoy att han är något stort på spåren. Låter som en typisk Connelly-deckare, men förhoppningsvis är det inte en polis som är skurken den här gången. | RECENSION

Kommentarer

  1. Läser inte så mycket deckare numera men nu blev jag faktiskt lite sugen på att läsa Adler-Olsens bok. Alfabethuset av honom var otroligt bra så jag hoppas att den här håller samma klass.

    SvaraRadera
  2. Adler-Olsen är given på min lista, har redan reserverat den på min lokala bibbla ... Dessutom längtar jag efter dr Siri ... ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar