"Australien berättar: Drömtidens framtid"

ISBN 978-91-85133-41-3 | Tranan, 2009 | 297 sidor

Drömtiden hör till aboriginernas skapelseberättelse. Under drömtiden vandrade världens skapare över jorden och sjöng fram växter, djur och till sistmänniskan. Det är enligt denna folktro människans uppgift att fortsätta sjunga jorden till liv, om människan inte sjunger kommer den att sluta andas.

Australiens litteratur är å ena sidan yngst i världen, å andra sidan äldst. Dess urbefolkning har den längsta obrutna kulturhistorien av jordklotets alla folkslag. Dess myter sträcker sina rotsystem så långt som sextiotusen år tillbaka i tiden. Men ur ett västerländskt perspektiv är den australiensiska litteraturen i stort sett nyfödd.

I den här novellantologin sjunger nitton australiensiska författare ur samtiden, skapar världen på nytt och får den att se lite annorlunda ut.

"Det här är andra gången vi läser en novellsamling i Läsecirkeln och det är ju inte lätt att diskutera alla noveller i boken om det är så många som i den här, hela nitton stycken. Så vi gjorde så att vi fick välja 2-3 och sedan berättade vi om dom vi läst på träffen ikväll. Vissa noveller blev således inte lästa alls, medan andra lästes av flera personer. Jag valde att läsa följande tre: "Mödrar och gamla älskare" av Gillian Mears, "Bönplockarblues" av Barry Cooper och "Drömtidens framtid: Bungo pengaguden" av Herb Wharton.

Jag gillade den första berättelsen bäst, den hade en riktigt bra story, men ett lite svagt slut. Den andra förstod jag mig inte alls på, men som tur var hade flera läst den och när vi diskuterade den gick det upp ett och annat ljus för mig. Den tredje novellen var lite tvetydig, men hade en tankeväckande och humoristisk knorr."


[BBB] (genomsnittsbetyg på 3 lästa noveller)

Kommentarer