"Stalins kossor" av Sofi Oksanen

ISBN 978-91-7028-105-1 | Bazar, 2007 | 471 sidor

Stalins kossor är berättelsen om finsk-estniska Anna, som redan som barn får lära sig att förneka sitt estniska ursprung - alla estniska kvinnor stämplas som rysshoror i Finland. För Anna leder det till en kollision mellan hennes inre kvinnobild och verkligheten, och hon drabbas av svåra ätstörningar. Maten kontrollerar hela hennes liv. I tillbakablickar beskrivs också hennes mors och mormors liv i Estland under Sovjettiden och den ständigt närvarande skräcken för att någon nära släkting eller vän ska bli angiven, fängslad, avrättad eller deporterad till Sibirien.

Stalins kossor är en roman som med närmast brutal ärlighet ger ett starkt och levande porträtt av tre generationer kvinnor och deras strävan efter självständighet.

Läs mer på www.sofioksanen.com

"En bok med flera parallella berättelser (fyra kom vi överens om i läsecirkeln) vilket jag ibland kan tycka blir en aning rörigt. Dessutom är jag mer intresserad av den historiska delen och inte alls så förtjust i att läsa om Annas ätstörningar. Ok läsning, men alldeles för många sidor."

[BB]

Kommentarer