Ett historiskt S

Efter en jul- och nyårsledighet med ovanligt lite böcker och läsning är det så äntligen dags igen för nästa bokstav i den historiska bloggutmaningen. Innan vi gjorde paus i utmaningen hade vi klarat av bokstaven R, så följaktligen är det ett S som gäller denna veckan. En lite lättare bokstav tycker jag personligen, efter flera veckor av mediokra listor ...

Fick du en historisk roman i julklapp? Tipsa gärna!

Veckans utmaning lyder:

1. Berätta om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven S?

2. Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på bokstaven S?

3. Lista slutligen minst två historiska romaner på teman som t.ex. 1600-talet, släktsagor, sjömän eller serier. Det går givetvis också bra att skriva om ett valfritt tema på veckans bokstav.

Vill du delta? Tänk då på att svara på frågorna i din egen blogg och sedan lämna en kommentar här hos mig. Har du ingen egen blogg går det naturligtvis också bra att svara direkt här i kommentarfältet. Använd gärna bokstavsbilden för aktuell vecka, men spara den då på "egen" server.
1. Årets första historiska titel är "Sången om Troja" av en av mina absoluta favoritförfattare, Colleen McCullough. Bokens handling utspelar sig under det Trojanska kriget, ett krig ingen med säkerhet kan säga verkligen ha inträffat, och de flesta av karaktärerna är välkända inom den grekiska mytologin. Redan som liten var jag extremt intresserad av just dessa myter och läste diverse mytologiska uppslagsverk från pärm till pärm för att lära mig mer. Så en roman på detta tema är ju ett måste.

2. Den franske manusförfattaren Sylvain Runberg har skrivit den fyra album långa serien Hammerfall (hittills har två album utkommit på svenska), en berättelse om vikingar, kärlek och hämnd i ett gryningens Europa under det åttonde århundradet e.Kr. Snygga illustrationer och spännande story med inslag av övernaturligt och fantasy.

3. a) En bra och kanske lite annorlunda bok på temat 1700-talet är "Främlingen" av Diana Gabaldon. Detta är första boken av (hittills) sju om kvinnan från 1940-talet som genom magi färdas 200 år tillbaka i tiden och hamnar mitt i brinnande krig i 1740-talets Skottland. Där träffar hon naturligtvis en man, de blir kära och karusellen är igång.

3. b) På temat städer väljer jag serien "The historical house" som utspelar sig på adressen 6, Chelsea Walk i London. Det originella med serien är att de sex böckerna är skrivna av tre författare och handlingen är förlagd till olika århundraden, från 1700- till 1900-tal. Främst avsedda för flickor i 9-12 års åldern, men passar även lite äldre historieintresserade flickor ...

De sex böckerna i serien (titel, författare och årtal):

Kommentarer

  1. Årets första bokstav avklarad!

    SvaraRadera
  2. Jag har lyckats skrapa ihop några böcker på S.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar