"Bibliotekstjuven" på SVT

John är bibliotekarie på Kungliga biblioteket och där hittar han en möjlighet att lösa sin svåra ekonomiska situation. Han börjar stjäla värdefulla böcker ur bibliotekets samlingar som han sen säljer vidare. Ett beslut som så småningom får fruktansvärda följder.

Foto: Peter Cederling

Gustaf Skarsgård spelar huvudrollen i "Bibliotekstjuven" som är inspirerad av en verklig händelse. Mannen, som vid tillfället innehade en chefsposition på KB, stal ett trettiotal ovärderliga manuskript ur bibliotekets samlingar och begick tillslut självmord 2004 genom att spränga sin lägenhet på Surbrunnsgatan i bitar. Enligt manusförfattaren Malin Lagerlöf och regissören Daniel Lind Lagerlöf är "Bibliotekstjuven" ingen dramadokumentär, utan en fiktiv berättelse som bygger på händelserna kring den s.k. KB-mannen. I övriga roller bland andra Reuben Sallmander, Gunilla Röör, Maria Kulle, Lil Terselius, Claes Ljungmark och Liv Mjönes.

Kanske kan detta vara något, jag har ingen aning. Tyvärr krockar första avsnittet som sänds på onsdag den 12 januari kl. 21:00 med tredje avsnittet av "Svärdet och spiran", så det får nog bli en titt på SVTplay för att komma ikapp vad gäller "Bibliotekstjuven".

Kommentarer

 1. Härligt att det nån gång kommer en svensk
  spännande svensk serie istället för alla
  dessa hollywoodska våldsserier om blodiga
  mord och utdragna biljakter, sprängningar
  och jag vet inte vad. Sånt man matas med
  på Boxer 8 dar i veckan. Å såna fina
  skådespelare vi har i Sverge sen...
  Gis/Gubben i Skogen

  SvaraRadera
 2. svt-play är minräddning om jag ska se på tv, kommer aldrig ihåg när programmen går...

  SvaraRadera
 3. Första avsnittet är något av det bästa som producerats i TV-väg i Sverige. Som sägs i artiklen verkar de ha spånat rätt fritt ifrån fallet vilket kanske är bra.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm