torsdag 30 september 2010

"Konsten att vara otrogen på Facebook" av Gunilla Bergensten

ISBN 978-91-37-13621-9 | Forum, 2010 | 251 sidor

Tack vare Facebook har Tove kontakt med Christian igen. Genom åren har hon försökt att hitta honom. Flera gånger. Och egentligen mot bättre vetande. Facebook förde samman dem igen. Detta sociala nätverk som har blivit så viktig för Tove sedan hon gett upp reklambyråjobbet i Göteborg och flyttat med sin man till Varberg. På Facebook kan hon hålla kontakten med vännerna och där kan hon knyta ihop då med nu. För Tove kan inte låta bli att längta bort från vardagen. Inte kan det väl vara så farligt att flirta lite på nätet? Hennes man behöver ju inte få veta något, och det man inte vet något om har man ju inte ont av ...

Läs mer på www.gunillabergensten.se

"I början tyckte jag att boken kändes lite ytlig, men nu när man fått hela historien serverad är känslan mer av huvudet på spiken. Igenkänningsfaktorn är således hög och flera gånger kommer jag på mig själv med att svära åt Tove att inte vara så jävla blåögd. Naturligtvis hör hon mig inte utan fortsätter obekymrat sitt dubbelliv. Eller kanske inte obekymrat, hon har ju stora problem med samvetet, men som det heter ‘själv göra, själv ha’. Berättelsen kretsar också kring barnlöshet och det bråddjup som dessa personer tvingas ta sig över. Kapitlen är oftast ganska korta och inleds med små Facebook-status uppdateringar som ibland får mig att le från öra till öra. Snabbläst och oerhört charmig, men kanske en aning förutsägbar.

Det är också intressant att ännu en författare tar upp just det faktum att det bara är de dåliga förhållandena som leder till otrohet. Personligen tror jag att om bara tillfälle ges av en tillräckligt intressant och spännande person så skulle ALLA, oavsett hur bra eller dåligt förhållande dom har, hoppa över skacklarna. Det är bara mer ‘legitimt’ med otrohet om man kan skylla det på sin partner, vilket egentligen bara är fegt. Nåja, detta var bara en liten parantes.

Och var det ödet eller slumpen som gjorde att radion spelade Coldplay’s "Viva la Vida" när jag kom ut i köket efter att ha läst klart?"


[BBB]

onsdag 29 september 2010

"Sommargästerna" av Lise Nørgaard

ISBN 91-37-09888-8 | Forum, 1990 | 167 sidor

För invånarna på A. P. Jensens Vej kom denna sommar senare att framstå i ett alldeles särskilt ljus. Arkitektparet Jebbe hade hyrt ut sitt hus till ”ett spännande danskt par från utlandet”. Så kom då de förtjusande Carlesons, artiga, förekommande och med en naturlig förmåga att sprida trivsel omkring sig. Ingen visste egentligen något om deras ursprung och bakgrund, men de förde med sig en fläkt från den stora världen in över den lilla själländska badorten. Den kyliga nordiska sommaren förvandlades till en rad av soliga, festliga dagar för Carlesons grannar: järngrosshandlare Jensens, skofabrikant Haves, överläkare Bertelsens, montör Aagesens och tandtekniker Bratts. Det hölls kalas mest varenda kväll, och allt gammalt groll var som bortblåst. Ja, det blev en förtrollad sommar. Men när hösten inträdde kom det överraskande efterspelet ...

"Ibland är det svårt att säga om man gillade en bok eller inte och så tycker jag att det är med den här. Den är underhållande, mer småmysig än rolig, när den driver med allt ifrån rödvinsvänstern till rika människor i allmänhet. Intressant också att se hur en grupp människor, som i vanliga fall knappt kan tåla varandra, helt plötsligt och på grund av helt främmande människor kan släppa alla hämningar och umgås som jämlika. Det trista är att man redan av baksidetexten kan lista ut att det är något skumt med familjen de Carleson, även om det inte sägs rent ut vad det gäller. Vi diskuterade detta på läsecirkeln och kom fram till att även utan denna information hade man antagligen kunnat ana hur det låg till. Personbeskrivningarna är också väldigt ytliga, men med så många ‘huvudpersoner’ är det ju som författare svårt att fördjupa sig i alla. Absolut läsvärd!"

[BBB]

söndag 26 september 2010

Ett historiskt K

Igår var det Bokmässan som gällde för min del. Såg en del kändisar, men jag hade världens huvudvärk och mådde allmänt pyton hela tiden jag var där så jag åkte hem REDAN efter 3 timmar. Alltså fick jag inte sett Alexander McCall Smith, men jag träffade bl.a. systrarna bakom pseudonymen Claude Izner och Johanna Limme och Martin Palmqvist som skriver historiska deckare från Blekinge. Väldigt trevliga alla fyra!

Veckans utmaning lyder:

1. Berätta om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven K?

2. Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på bokstaven K?

3. Lista slutligen minst två historiska romaner på teman som t.ex. krigstider, kolonisation, konstnärer/kompositörer eller Kanada. Det går givetvis också bra att skriva om ett valfritt tema på veckans bokstav.

Vill du delta? Tänk då på att svara på frågorna i din egen blogg och sedan lämna en kommentar här hos mig. Har du ingen egen blogg går det naturligtvis också bra att svara direkt här i kommentarfältet. Använd gärna bokstavsbilden för aktuell vecka, men spara den då på "egen" server.
1. Som vanligt (får jag väl säga) kommer jag inte ihåg så mycket av bokens handling, men det är ju trots allt några år sedan jag läste "Korsfararen" av Michael Alexander Eisner. Av min lilla notering mot slutet av inlägget kan jag dock utläsa att jag gillade boken ...

2. Det här var verkligen inte lätt eftersom mitt förstaval var den danska författarinnan Jette A. Kaarsbøl (redan använd), andravalet var Ken Follett (redan använd) och tredjevalet var Kylie Fitzpatrick (redan använd). De som återstod var inga höjdare, så därför hoppar jag helt enkelt över veckans författare ...

3. a) Eftersom det fanns gott om teman på veckans bokstav väljer jag två "egna". Det första är Kina och boken "Snöblomma och den hemliga solfjädern" av Lisa See. Läste boken innan jag besökte Kina för första gången 2006 och efter det har jag, som man brukar säga, blivit frälst. Landet har en fascinerande kultur med mångtusenåriga traditioner varav en av dem är att snöra unga flickors fötter och det är bl.a. det som den här boken handlar om. Boken om Snöblomma är verkligen en av mina personliga favoriter.

3. b) Veckans andra tema blir kungligheter och då har vi en svensk författare som får anses som outstanding inom detta gebit, nämligen Anna Sparre. Hon skrev under sin livstid bortåt trettio både historiska och självbiografiska romaner som spänner över tiden från tidig medeltid fram till 1900-talets början. De historiska romanerna handlar gärna om de kungliga kvinnorna, bl.a. "Drottning Blanka" och "Karin Måns dåter". Absolut underhållande läsning för alla åldrar!

Några bilder från Bokmässan 2010

Jag besökte bokmässan under gårdagen, men tyvärr handlade det mest för min del om en enveten huvudvärk och illamående. Så jag blev inte långvarig på mässan utan gick hem redan efter 3 timmar vilket nog får anses som ett rekord. Men att gå där och trängas i alla gångarna och montrarna med miljoner människor och i den ljudnivån var ett rent helvete.

Min kasse var därför väldigt lätt då jag kom hem. Den innehöll bara en glittrig adventskalender (traditionsköp), ett gratisnummer av Göteborgs-Posten, fyra stycken "Mina egna anteckningar om Böcker" (reafynd), en kramgo röd tygkatt gjord av handikappade i Indien (såld av Fair Trade) och senaste delen i bilderbokssuccén om Herr Kattzon.

Dessutom fick jag två böcker signerade (se nedan bland bilderna), men missade dessvärre Alexander McCall Smith. Skulle gärna velat ha hans autograf i den sprillans nya "Mma Ramotswes kokbok" där han skrivit förordet. Men så blev det ju tyvärr inte ...

Bilderna är av en bedrövlig kvalité men jag får skylla på min mobil. För fotografen är det ju inget fel på!

Karin Brunk-Holmqvist signerar "Rosa elefanter" och "Stenhimlen".
En väldigt suddig Henning Mankell talar om Ship to Gaza.
De franska systrarna Liliane Korb och Laurence Lefèvre, som skriver under pseudonymen Claude Izner, signerar mitt recensionsexemplar av "Mordet i Eiffeltornet".
Alexandra Pascalidou signerar "Min stora feta grekiska kokbok"
Stefan Sundström spelar en liten tradelutt.
Martin Palmqvist och Johanna Limme signerar mitt recensionsexemplar av den historiska deckaren "Böljelek".
Alfons Åberg's mamma Gunilla Bergström, tyvärr väldigt suddig hon också.
Jan Mårtenson signerar "Mord i Havanna".
Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth talade om sin deckardebut "Det fördolda".
Bokmässan sett sådär "... lite grann från ovan".

lördag 25 september 2010

The Oxford Murders (2008)

Speltid: 104 minuter
Genre: Thriller
Regi: Alex de la Iglesia
Manus: Alex de la Iglesia & Guillermo Martinez
Skådespelare: Elijah Wood, John Hurt, Leonor Watling, Julie Cox m.fl.
Mer info.: www.imdb.com

Finns det perfekta brottet? Finns hela sanningen? Matematiska symboler och kryptiska koder följer en serie bestialiska mord på universitetet i Oxford. En amerikansk utbytesstudent engagerar sig tillsammans med en åldersstigen professor i mordutredningarna. Men sanningen kan bli farlig för dem båda. Om den alls finns ...

"För flera år sedan läste jag boken som ligger till grund för den här filmen. I efterdyningarna av supersuccén Da Vinci-koden kom det ut mängder med böcker som hade med symboler att göra och "Morden i Oxford" var en i raden. Ungefär samtidigt som boken kom ut började rykten surra om att den skulle filmas, men jag såg aldrig att den gick upp på de svenska biograferna. När jag sedan såg att den fanns att låna på biblioteket kunder jag ju inte låta bli, även om jag inte är en filmfantast.

Nåja, hur var då filmen? Egentligen borde jag nog haft boken i lite mer färskt minne innan jag såg filmen eftersom jag nu i efterhand knappt kände igen mig i handingen. Och så mycket har dom väl inte ändrat? Eller? För övrigt är det en okej rulle, men bara okej. Det som slår mig är att detta är en av de mest ospännande thrillers jag någonsin sett. Elijah Wood far fram och tillbaka som ett skållat troll och talar rena grekiskan så fort han kommer åt, medan John Hurt glider omkring i sina scener och ser allmänt ilsken ut. Och till vilken nytta? Filmen blir inte direkt bättre. En annan sak som stör mig är valet av skådespelare till rollen som Martin. Wood är trots allt snart 30 år, men ser fortfarande ut som en liten rumpnisse. Kanske dags att växa upp och skaffa skägg eller i alla fall en tvådagars stubb."

fredag 24 september 2010

Läckberg skriver direkt för tv

Enligt aftonbladet.se ska Camilla Läckberg skriva manus till tio tv-deckare som kommer att sändas runt om i Europa. Eftersom hennes böcker fått stor framgång även utanför Sverige hoppas hon att på detta sätt utvecklas och gå vidare i sin karriär som författare. Produktionsbolaget tror på en succé liknande den för ”Morden i Midsomer”.

 Foto: Anna Lena Ahlström

Men är det här verkligen något som tv-världen behöver? Med tanke på dom tidigare kraftlösa försöken om att skapa en spännande fredagsunderhållning hoppas jag verkligen att både skådespelare och manus är mycket bättre än tidigare. Och dessutom finns det ingen chans i världen att en Läckberg-deckare kan nå samma tittarsiffror som kultförklarade ”Morden i Midsomer”. Det bara är så!

“Crown and Sword” av Arvid Nelson & Juan Ferreyra

ISBN 978-1-59307-824-9 | Dark Horse Books, 2007 | 192 sidor
(Rex Mundi, 4)

In a 1930s France still in the grip of the medieval Church, powerful secret societies connected to the Holy Grail have provoked a war that threatens to engulf the entire world.

Master Physician Julien Saunière pursues his quest for the secret of the Grail, caught between the brutal agents of the Holy Inquisition and the equally merciless Duke of Lorraine. He uncovers the Grail’s terrible connection to the expanding conflict, but with new knowledge comes new danger.

Saunière drives recklessly on, unaware his lover Genevieve is spying on him for Lorraine and protecting him at the same time. Sooner or later, she will have to decide between the two ...

Läs mer på www.rexmundi.net

"Denna volym innehåller inte fullt lika många osannolika avslöjanden som det föregående, men saknar för den sakens skull inte varken spännande eller förvånande inslag. Den maktgalne Lorraine börjar t.ex. mer och mer lika en annan herre med storhetsvansinne som också levde och verkade under (verklighetens) 1930-tal. Och dr Saunière kommer alldeles säkert att få en ny ‘kompanjon’ samtidigt som Genevieve snart lär få bestämma sig vem hon skall hålla sig väl med. Bara två album återstår nu av denna fascinerande berättelse.

Rykten gör också gällande att Rex Mundi kommer att bli film under 2012 producerad av ingen mindre än Johnny Depp (som för övrigt skulle passa ypperligt i rollen som dr Saunière)."


[BBB]

torsdag 23 september 2010

En dag på biblioteket, del 2

Mycket får man vara med om på biblioteket ...

- Hej. Jag söker Bensow’s Bibliska ordbok. Kan du hjälpa mig att hitta den?
Jag visar mannen till hyllan med religiösa böcker och han dyker direkt ner på boken.
- Tack ska du ha. Jag är kristen och vill bra säga att Jesus älskar dig kompis!
Tillslut lyckades jag stamma fram ett:
- Tack.

Lite senare, på väg ut ur biblioteket, går mannen förbi mig i lånedisken och säger:
- Jag hittade det jag sökte. Ordet "arm" betyder fattig ...

Hade han inte lika gärna kunnat titta i SAOL?

“The Lost Kings” av Arvid Nelson, Eric J, Jeromy Cox, Jim Di Bartolo & Juan Ferreyra

ISBN 978-1-59307-651-1 | Dark Horse Books, 2006 | 176 sidor
(Rex Mundi, 3)

In a Paris where magic is real and the Catholic Church never lost its political dominance, one mans Quest to solve a murder may lead him to the Holy Grail itself!

Doctor Julien Saunière continues his investigation into the theft of a mysterious medieval scroll, only dimly aware of the forces tugging him to the doorstep of the powerful Duke of Lorraine. Lorraine wants to provoke a massive, globe-spanning war that will soak the world in blood - but why? The answer to that question, a deadly confrontation in the ancient catacombs beneath Paris and a blasphemous revelation abort Judas, Christ’s betrayer, all await Julien in this volume of the critically acclaimed Rex Mundi!

Läs mer på www.rexmundi.net

"Om den här historien vore sann skulle kristendomens grundpelare raseras ögonblickligen. Handlingen bygger på en mängd olika hypoteser och diverse antaganden om huruvida Jesus verkligen dog på korset eller inte, om han faktiskt var gift med den prostituerade Maria Magdalena och om de eventuellt hade barn tillsammans. Vad händer då om en ättling till Jesus, i rakt nedstigande led, ger sig tillkänna? Och på vilket sätt spelar magin en så stor roll i berättelsen? Många lösa trådar återstår ännu att knyta ihop innan äventyret Rex Mundi är fullbordat. Jag väntar med spänning på de två avslutande delarna.

Det som är mindre bra med det här oerhört spännande albumet är att det faktiskt är illustrerat av inte mindre än tre olika tecknare: kapitel 1-2 av Eric J och Jeromy Cox (som tecknade de två tidigare albumen), kapitel 3-4 av Jim Di Bartolo och kapitel 5-6 av Juan Ferreyra. Genom att läsa de två första albumen har man vant sig vid Eric J’s vassa lite kantiga figurer och Cox mörka färgsättning, så när man kommer till Di Bartolo’s avsnitt blir man nästan förskräckt av ljuset i bilderna. Dessutom ser personerna inte alls ut som dom borde, knappt ens en likhet kan märkas. Ferreyra’s sätt att teckna och färglägga är klart inspirerade av art nouveau-stilen och dessutom återkommer tack och lov en viss likhet mellan de tidigare figurerna. Så jag tror nog att jag kan stå ut med hans illustrationer fortsättningsvis."


[BBB]

tisdag 21 september 2010

Judith Merkle Riley (1942-2010)

 Judith Merkle Riley Läste i en utländsk blogg att den amerikanska författarinnan Judith Merkle Riley har avlidit efter en tids sjukdom 68 år gammal. Hon är mest känd för sina historiska romaner av vilka fyra blivit översatta till svenska.

Margaret av Ashbury:
1. En vision av ljus (1991)
2. I det gröna lejonets spår (1994)
3. The Water Devil (2007)

• Den mörka spegeln (1995)
• Ormträdgården (1998)
The Master of All Desires (1999)

Jag har några av hennes böcker i min bokhylla, men har inte läst någon av dom. Har jag missat något? Ingen aning. Hittade inte många recensioner alls på nätet, faktiskt bara en, skriven av min läsecirkelsvän Marika. Har någon annan läst Judith Merkle Rileys böcker? Vilken är bäst? Sämst? Lämna gärna en kommentar.

En dag på biblioteket, del 1

En somalisk flicka med slöja kommer smygande fram till lånedisken och viskar:
- Har ni några äckliga böcker?
- Äckliga? frågar jag. Du menar läskiga? Om spöken och sånt?
Hon skakar avfärdande på huvudet.
- Nej, du vet ... såna däringa böcker ... Om sex ...

Ja, det är ju förståss en tolkningsfråga ... men hon lämnade i alla fall biblioteket med en hög "äckliga" böcker ...

söndag 19 september 2010

Bokmässeenkät

För att ladda upp inför årets Bokmässa har Loka Kanarp gjort en liten enkät och eftersom jag tycker att sånt här är ganska kul (och jag sitter och väntar på att klockan ska gå) så fyllde jag i den jag med ...

Namn: Cecilia
Hemort: Göteborg
Jag har varit på bokmässan (ggr): Om jag inte är helt senil så tror jag faktiskt att jag varit där de senaste 12 eller 13 åren i rad. Det är ju liksom svårt att missa när man kan åka vagnen direkt hemifrån ...
På årets bokmässa ska jag: Ha kul och det är ju inte så svårt egentligen. Sen hoppas jag också få lite afrikanska boktips och några böcker signerade ...
Mitt bästa bokmässeminne: Oj, svårt ... Det brukar bli så himla många intryck att man liksom sållar bort de flesta när man kommer hem. Och så säger man med en suck: “Jag ska aldrig gå på bokmässan igen!”
Några böcker som jag ser fram emot: Andra delen av Hammerfall ska komma ut lagom till mässan och då kommer den snart till ett bibliotek nära mig ...
Jag hoppas få se: En massa kändisar ...
Jag hoppas slippa: Köer till signeringar, toaletter, bankomater, caféer ... you name it ... Fribiljetterna minskar ju i alla fall risken att hamna i en kö direkt när man kommer dit ...
Mitt bästa bokmässefynd: Det finns tyvärr inga riktiga fynd på bokmässan. Det mesta, om inte allt, är mycket dyrare än annars. Men förra året lyckades jag få tag på ett signerat ex av Peter LeMarc’s biografisångbok plus ett antal heltokiga fotografier ...

Säg gärna "Hej!" om vi möts i någon monter ...

Beautiful blogger ... igen

Jag har fått ytterligare två Beautiful blogger awards förutom den jag fick av Violen ...

Den första kom från Heidi. Tack snälla!

"Bibliotekarien läser sprang jag först på i samband med den historiska bloggutmaningen som jag deltar i sedan en tid tillbaka. Här har vi en riktigt rutinerad bloggare som vet hur man pratar böcker. Hoppas hon besöker bokmässan så vi får säga hej!"
Givetvis kommer jag att besöka Bokmässan, det är ju årets absoluta höjdpunkt, men eftersom jag jobbar på vardagarna (och inte har tur att vara anställd och kan gå på arbetstid) är det lördagen som gäller för mig. Är du kvar i stan då får du gärna höra av dig.

Den andra från Lutter (Jo, jag vet. Men det är så jobbigt att skriva hela namnet) ... Niger fint och svänger på kjolen!

"Bibliotekarien läser - jag brukar inte delta i alla dessa bloggutmaningar men hennes historiska utmaning kunde jag inte motså, men oj vad svårt det har varit ibland. Kul att få nya historiska boktips."
Jag känner mig extra stolt som lyckats locka dig att frångå dina principer vad gäller alla dessa bloggutmaningar. I dagens deckartäta värld är det så viktigt att vi inte glömmer bort att tipsa om en riktigt bra historisk roman ...

Ett historiskt J

Den tionde bokstaven blev försenad förra veckan främst på grund av jobb, jobb och åter jobb. Det passar ju faktiskt riktigt bra i utmaningen eftersom just bokstav tio är ett J ... som i jobb. Nåja, nu är det en ny vecka och jag har tagit nya tag och lyckats ta mig igenom veckan helskinnad. Visserligen har det varit tokmycket nygamla saker jag fått göra då jag för en gångs skull varit på samma bibliotek hela veckan. Kors i taket! Dessutom är det ju bokmässa i veckan som kommer, och det piggar ju alltid upp ...

Veckans utmaning lyder:

1. Berätta om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven J?

2. Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på bokstaven J?

3. Lista slutligen minst två historiska romaner på teman som t.ex. Japan, judar, järnåldern eller julen. Det går givetvis också bra att skriva om ett valfritt tema på veckans bokstav.

Vill du delta? Tänk då på att svara på frågorna i din egen blogg och sedan lämna en kommentar här hos mig. Har du ingen egen blogg går det naturligtvis också bra att svara direkt här i kommentarfältet. Använd gärna bokstavsbilden för aktuell vecka, men spara den då på "egen" server.
1. Döm av min förvåning när jag upptäckte att jag inte kunde hitta en enda historisk titel på veckans bokstav. Jag blir därför så illa tvungen att lämna denna blank ... :(

2. Inte heller bland författarna fanns det några mängder att välja bland, men jag visste ändå direkt att den franske arkeologen Christian Jacq var “the one and only” denna veckan. Han har skrivit flera serier som utspelar sig i Egypten under forntiden. Den jag har läst och är mycket förtjust i är den om farao Ramses II. Serien innehåller fem böcker och man får i princip följa hela Ramses liv, från vaggan till graven. Mycket detaljerat, fantastiskt språk och oerhört intressant!

3. a) Teman på veckans bokstav fanns det ju däremot mängder av och det var nästan, men bara nästan, svårt att begränsa sig. Det första tipset blir en bok vars handling utspelar sig under järnåldern, nämligen "Blandat blod" av Katarina Mazetti. Detta är första boken i något så ovanligt som en bokserie skriven av olika författare (vanligt bland engelskspråkiga författare, men inte bland svenska). Andra delen är skriven av Karin Wahlberg och del tre av Catharina Ingelman-Sundberg.

3. b) Det andra boktipset kommer från Japan, ett land jag är mäkta förtjust i, och är "Det rena landet" av Alan Spence. Det är en bitterljuv kärlekshistoria mellan en invandrad skotte och den japanska kulturen. En helt fantastisk bok som lämnar efter sig en önskan om mer ...

lördag 18 september 2010

"The river underground" av Arvid Nelson, Eric J & Jeremy Cox

ISBN 978-1-59307-682-5 | Dark Horse Books, 2006 | 176 sidor
(Rex Mundi, 2)

Rex Mundi is a quest for the Holy Grail told as a murder mystery, set in a Europe where the Catholic Church never fell from power and sorcerers stalk the streets at night.

Doctor Julien Saunière investigates a medieval scroll stolen from the crypt of a Paris church. Hestumbles onto a series of horrific murders perpetrated by an ancient secret society devoted to the Holy Grail itself. The stolen scroll holds the key to an ancient riddle that threatens to drown the entire world in blood!

Läs mer på www.rexmundi.net

"Det räcker med ett ord … Beroendeframkallande!"

[BBB]

fredag 17 september 2010

Obama skriver barnbok

I november utkommer Barack Obamas nya bok "Of thee I sing: A letter to my daughters". Efter en rad vuxenböcker, såsom bl.a. "Min far hade en dröm", "Att våga hoppas: tankar om den amerikanska drömmen" och "Tron på förändring", ger sig nu USA:s president in i barnboksträsket.

Bilderboken har undertiteln "banbrytande amerikaner och idealen som har format nationen" och tar t.ex. upp den förste amerikanske presidenten George Washington, baseballspelaren Jackie Robinson och konstnären Georgia O'Keeffe.

Förlaget är också noga med att poängterar att Obama skrev klart boken innan han valdes till president.

torsdag 16 september 2010

Beautiful blogger

Jag har fått en jättefin utmärkelse av min äldsta bokbloggsvän Violen. Tack snälla, det värmer verkligen. Hennes motivering lyder:

"Bibliotekarien läser alias Sajberblomma alias Zecilia får nästa award. Hennes blogg har jag följt genom åren, så långt tillbaka som när det hette Hemsida! Vi har inte riktigt samma smak men jag läser hennes blogg med stor behållning."

När man får en Beautiful Blogger award ska man:

- kopiera in awardbilden i din blogg för att visa att du har fått den
- tacka och länka till den som nominerade dig
- nominera sju andra bloggare och länka till dem
- berätta sju intressanta saker om dig själv

Dom nominerade är:
1. Marika, en av läsecirkelns ursprungliga fem medlemmar, är manga-fantast och älskar norsk kiosklitteratur.
2. Elin och jag har jobbat ihop på G. bibliotek. Bloggen uppdateras inte så ofta, men jag läser den alltid.
3. Heidis blogg läser jag regelbundet sedan några månader tillbaka och där hittar jag alltid något intressant.
4. Rapport från en luttrad bibliotekarie är en annan blogg jag följer sedan en tid tillbaka. Vet dock inte namnet på personen bakom bloggen, men det gör det hela lite mer spännande ...
5. Lenas blogg har jag läst i många år nu, kanske inte samma smak alla gånger men alltid intressanta tips för en bibliotekarie.
6. Chen bloggar om kinesisk litteratur, ett land som jag förälskat mig i på många sätt ...
7. Violen, vars rätta namn jag känner till men inte kommer att avslöja, är en bokbloggsveteran som skriver fritt och ärligt om lästa böcker. Rekommenderas!

Mer eller mindre intressanta saker om mig:
• Jag hade en "lätt släng av dyslexi" när jag var liten och lärde mig läsa med texten uppochner.
• Den första bok jag kommer ihåg att jag läste var hästboken ”När jag red Baloo”. Det tog 2 år.
• Drömmer om att skriva en riktigt härlig gammaldags släktkrönika.
• Läste teknisk linje på gymnasiet i Trollhättan och gick då i deckarförfattarinnan Ann Rosmans parallellklass.
• Att jag fortfarande håller på och skriver på min magisteruppsats i arkeologi är det nog många som redan vet, men kanske inte så många vet att jag också är utbildad kemiingenjör.
• När jag inte hittade en bokcirkel här i stan startade jag en egen. Vi firar 5 år i mars 2011.
• Är en hängiven släktforskare som lyckats luska ut att jag bl.a. är släkt (på långt håll) med en av landets första deckarförfattare, Samuel August Duse, trubaduren och visdiktaren Evert Taube och skalden ”Lasse Lucidor”.

söndag 12 september 2010

Tack för att du väntar ...

Det blir ingen ny bokstav i bloggutmaningen idag, främst på grund av att jag under veckan inte haft tid att fundera över teman etc. Så bokstaven J kommer nästa söndag, den 19 september, istället. Väl mött då!

söndag 5 september 2010

Ett historiskt I

Vecka 9, bokstaven I och redan september. Vart tar tiden vägen egentligen? Jag tycker inte jag hinner med någonting, varken hemma eller på jobbet. Och knappt några böcker hinner jag läsa heller. Skandal! Antingen får jag helt enkelt gå över till att enbart läsa seriealbum och noveller eller så måste jag lära mig att läsa snabbare. Någon som har några bra tips?

Veckans utmaning lyder:

1. Berätta om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven I?

2. Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på bokstaven I?

3. Lista slutligen minst två historiska romaner på teman som t.ex. industrialiseringen, Italien, indianer eller inbördeskrig. Det går givetvis också bra att skriva om ett valfritt tema på veckans bokstav.

Vill du delta? Tänk då på att svara på frågorna i din egen blogg och sedan lämna en kommentar här hos mig. Använd gärna bokstavsbilden för aktuell vecka, men spara den då på "egen" server.

Har du ingen egen blogg går det naturligtvis också bra att svara direkt här i kommentarfältet.
1. Om man inte ska "fuska" och välja en enkel titel som börjar med prepositionen "i" var mina titelval ytterst begränsade, nämligen 3 varav den ena fick bottenbetyg och den andra var skriven av en författare jag redan använt mig av i utmaningen. Således föll valen på den omtalade kriminalromanen "Ideérnas grotta" av José Carlos Somoza. Även om jag skrivit positivt om boken kommer jag inte alls ihåg vad den handlade om, men den var säkert bra eftersom jag avslutade med "Måste läsas!". F.d. höjdhopparesset Stefan Holm lär också ha läst boken, allt enligt hans blogg.

2. Även på författarsidan var antalet lite skralt, lite som att välja mellan pest eller kolera. Nåja, kanske inte så illa. Engelsmannen och historieläraren Conn Iggulden har skrivit flera serier om kända personligheter, bl.a. Julius Caesar och Djingis Khan. Jag har läst nästan hela serien (3 av 4) om Caesar men är, som jag skrivit i en av mina recensioner, inte direkt imponerad. Har man läst Colleen McCullough så behöver man inget mer.

3. Bokstaven I var lätt att hitta på teman om, det fanns ju bl.a. en massa länder med denna begynnelsebokstav. Jag väljer ett av mina favoritländer, både att läsa om men också besöka, nämligen Italien. Den första boken är släktkrönikan "Familjen Scorta" av Laurent Gaudé där vi får följa en familj från Apulien under fem generationer från 1875 och framåt. Det originella med boken är att den bara är på 230 sidor. Inte mycket kan man tycka om den ska behandla så många personer, men den etsar sig fast och den där speciella känslan återkommer varje gång jag ser omslaget. Den andra boken innehåller flera av de ingredienser som jag gärna läser om, bl.a. mystik, kloster och mord, men trots detta var jag inte översvallande positiv till "Nattvardens hemlighet" av Javier Sierra. Efter Dan Brown’s stora framgång med "Da Vinci-koden" kom andra böcker på samma tema; gåtor, mystik, symboler och hemliga sammanslutningar. Men det är väl alltid lite så att det är den första boken i genren man tycker bäst om. Eller hur?

lördag 4 september 2010

"Begärets nio växter" av Margot Berwin

ISBN 978-91-7002-757-4 | Bra böcker, 2010 | 278 sidor

Lila Nova bor ensam i en enkel vitmålad liten lägenhet. Efter en uppslitande skilsmässa ser Lilas liv ut som hennes hem: avskalat och tomt. Men när hon träffar den stilige växtförsäljaren David Exley öppnar sig en helt ny värld för henne. Sent en kväll stöter Lila på en märklig tvättomat och ser ormbunkar så värdefulla att ett pyttelitet skott kan ge tusentals dollar. Hon får lära sig saker om blommor med medicinska egenskaper som slår allt som finns på ett apotek. Och hon får höra berättelsen om de nio mystiska växterna som skänker berömmelse, lycka, odödlighet och passion. Tvättomatens ägare, Armand, sätter Lila på prov: om hon kan få ett skott från en sällsynt, röd ormbunke att slå rot ska han visa henne hemligheten i sitt låsta rum. Men Lila är alltför tillitsfull och genom att begå ett fruktansvärt misstag förstör hon sina chanser att få se Armands växter. Enda sättet att få tillbaka hans förtroende är att resa ensam till Yucatan. Djupt inne i Mexikos regnskogar möter Lila en värld med schamaner och andedjur, ormtjusare och sexiga huicholinindianer som kan få hjärtat att stanna. Ensam i djungeln tvingas Lila lära sig mer än hon någonsin velat veta om natur - och om sig själv.

"En på många sätt annorlunda historia. Samtidigt som den har ett djup och en andlighet som en religiös text, har den också typiska ingredienser från en traditionell chick lit. Lila är, i min smak, ingen direkt sympatisk person men man står liksom ut med henne ändå tillslut. Godtrogen, halvt hysterisk och enormt egoistisk; det är bara några av hennes personliga drag. Hon är också alldeles för impulsiv vilket leder till att hon flera gånger hamnar i livsfarliga situationer. Till hennes fördel får väl ändå sägas att hon har väldigt gröna fingrar. Det önskar jag att jag också hade. Berättelsen saknar inte heller spänning eller humor och är dessutom lättläst. Slutligen vill jag bara berömma det oerhört snygga och inbjudande omslaget. Vem vill INTE läsa en bok som ser ut som den här?"

[BBBB]