"Strindbergs stjärna" av Jan Wallentin

ISBN 978-91-0-012451-9 | Bonniers, 2010 | 469 sidor

Ett kors. En stjärna. Åtskilda i hundra år, gömda i varsitt mörker. Tillsammans utgör de en nyckel till världens bäst bevarade hemlighet. Nu har de kommit fram i ljuset igen. Jakten har börjat. En jakt där historikern Don Titelman är både jägare och byte, utan att riktigt förstå varför. Men han anar att i fel händer är kors och stjärna en katastrof.

"Naturligtvis blir man ju nyfiken på en bok som det skrivits så mycket om redan innan den kommit ut, men egentligen borde ju detta vara en signal för att man ska dra öronen åt sig. I kölvattnen av Dan Brown's framgångar med "Da Vinci-koden" har det kommit en hel radda böcker på samma eller liknande tema de senaste åren. Brown's böcker var unika eftersom de var först i sin genre, och alla andra försök har bara känts som mer eller mindre dåliga plagiat.

"Strindbergs stjärna" inleds som en deckare, övergår i en thriller och avslutas i rena science fiction stilen. Den är också alldeles för fantastisk och overklig för min smak och dessutom inte särskilt bra skriven. Den är visserligen ganska spännande, men många av händelserna är förutsägbara. Den historiska approachen däremot, med Andrées polarexpedition år 1897 i centrum, känns nyskapande och ger en extra krydda åt den annars något torftiga handlingen."


[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm