Marie Antoinette - en regents uppgång och fall (2006)

Speltid: 85 minuter
Genre: Dramadokumentär
Regi: Francis Leclerc & Yves Simoneau
Manus: Jean-Claude Carrière
Skådespelare: Karine Vanasse, Olivier Aubin, Danny Gilmore m.fl.
Mer info.: www.imdb.com

Spion för Österrike, en korkad nymfoman utan verklighetsförankring, eller den mest missförstådda kungligheten av dem alla? Denna detaljrika dramadokumentär undersöker sanning och myt kring Frankrikes sista drottning, vars halvgalna sagotillvaro slutade under giljotinens bila den 16 oktober 1793.

Marie Antoinette, dotter till den tysk-romerska kejsaren, skickades vid unga år till Frankrike för att bli prinsens gemål och säkra de europeiska kungaätternas makt. Det blev ett kontroversiellt giftermål på många sätt – kärlekslöst och skandaldrabbat av Antoinettes många påstådda otrohetsaffärer. Det pompösa festandet och slöseriet vid hovet klingade illa hos det svältande folket som törstade efter revolution och slutligen fick den. Följ med på en mytomspunnen, dekadent och storslagen livsresa ned i fördärvet!

"En tv-produktion som på många sätt känns väldigt lågbudget. Genom hela filmen är alla både inom- och utomhusscener, från t.ex. Versailles, där människor finns med filmade var för sig och sedan ihopklippta. Och det syns jätteväl vilket gör att inte filmen känns äkta. Visserligen är det en dokumentär, men jag retar mig ändå. Dessutom talar alla franska i ett rasande tempo vilket resulterar i att texten bläddrar i samma takt. Således blir det väldigt svårt att hänga med. Det skulle tydligen finnas en svensk speakerröst, men den hörde aldrig jag.

Trots allt en intressant beskrivning av en av världshistoriens mest kända kvinnor. Visste du t.ex. att ett stearinljus kostade en dagslön för en vanlig fransk medborgare och på Versailles brändes ca 10.000 ljus varje dag? Vilket makalöst slöseri!"

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm