Ett historiskt M

För alla oss som gillar siffermagi och speciella datum är det idag den 10 oktober 2010, vilket också kan skrivas 10-10-10. Men i den historiska bokutmaningen är det inte bokstav 10 som gäller idag, utan en annan mer skrämmande siffra nämligen 13. För många, inklusive mig själv, är 13 verkligen ett olyckstal. Jag har visserligen aldrig råkat ut för något otäckt detta datum, men i kombination med fredagar vill jag helst inte ens gå ur sängen. Förhoppningsvis kommer inte oturen att avspeglas i dagens boktips. Håll tummarna!

Veckans utmaning lyder:

1. Berätta om en historisk roman vars titel börjar på bokstaven M?

2. Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på bokstaven M?

3. Lista slutligen minst två historiska romaner på teman som t.ex. mord/mördare, mytologi, Mexico eller missionering. Det går givetvis också bra att skriva om ett valfritt tema på veckans bokstav.

Vill du delta? Tänk då på att svara på frågorna i din egen blogg och sedan lämna en kommentar här hos mig. Har du ingen egen blogg går det naturligtvis också bra att svara direkt här i kommentarfältet. Använd gärna bokstavsbilden för aktuell vecka, men spara den då på "egen" server.
1. En liten tunn lättläst deckare från 600-talets Kina är "Mord i Kanton" av Robert van Gulik. Detta är visserligen del 15 i serien om Domare Di, men eftersom de är avslutade fall och fristående böcker kan man läsa dom i vilken ordning som helst. Tyvärr är inte heller alla böckerna översatta till svenska (bara 8 st) och dessutom inte alltid så lätta att få tag på.

2. Har visserligen bara läst "Drakarnas imperium" av Valerio Massimo Manfredi, men hans sätt att skriva är smått magiskt. Dessutom gillar jag ju böcker med handling från antiken. Och hans böcker om Alexander den Store har ju blivit film ...

3. a) Först ut denna veckan är ett boktips på temat medeltiden. Elizabeth Chadwick var mest populär i början av 1990-talet då hennes "Barnbruden" kom ut och den efterföljdes av de fristående romanerna "Lord Guyons dotter" och "Bröllopstunikan". Böckerna är väldigt lättlästa, väldigt romantiska och på gränsen till kiosklitteratur, men mycket underhållande. Och gillar man den här tidsperioden i historien är det ett måste att läsa någon av Chadwick’s böcker.

3. b) Även den andra boken passar in på föregående tema, men också på temat mord. "Mosaikmorden" av Giulio Leoni utspelar sig i Florens år 1300 där den berömde poeten Dante Alighieri utreder mordet på en mosaikmästare. Mycket spännande om än en aning för omständlig för att få högsta betyg.

Kommentarer

  1. Äntligen klar med M.

    SvaraRadera
  2. Nu har jag fått ihop några M-böcker och väntar på N. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm