"Mangon som sprängdes" av Mohammed Hanif

ISBN 978-91-7337-245-9 | Brombergs, 2010 | 391 sidor

Ali Shigri är flygkadett i den pakistanska armén. Hans far, en högt uppsatt militär, har hittats död hängande i en takfläkt och allt pekar på att han tagit sitt liv. Men Ali är övertygad om att fadern blivit mördad och beslutar sig för att ta reda på vad som egenligen hänt. Händelserna leder fram till den omdiskuterade flygolycka som ägde rum i augusti 1988 i Pakistan där landets president och överbefälhavare general Zia ul-Haq var en av de omkomna. Än idag är orsaken till olyckan inte klarlagd. Berodde kraschen på ett tekniskt fel? På sabotage? Eller kunde den rent av ha med mangosäsongen att göra?

Denna faktiska händelse i Pakistans historia bildar utgångspunkten till en vass och träffsäker satir över män, makt och militär. Mohammed Hanifs debutroman Mangon som sprängdes har av många jämförts med kultromanen Moment 22.

Bl.a. nominerad till The Booker Prize 2008.

"I baksidestexten kallas boken en modern “Moment 22”, men eftersom jag inte läst den kan jag inte jämföra eller kommentera likheter och skillnader. En sak som dock slår mig är att boken känns väldigt “manlig”, både själva handlingen men också språket. Frågan är bara hur många män/karlar/pojkar som kommer att läsa den? Antagligen inte många och det är väldigt synd eftersom det är en mycket underhållande bok.

Även om jag inte minns den tragiska flygolyckan 1988 så minns jag general Zia ul-Haq, eller i alla fall hans namn. Jag har googlat för att ta reda på om han framställs på ett rättvist sätt i romanen, men utan framgång. Men jag antar att jag kan leva med att det mesta bara är “hittepå”."


[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm