"Skumtimmen" av Johan Theorin

ISBN 91-46-21580-8 | Wahlström & Widstrand, 2007 | 396 sidor
(Ölandskvartetten, 1)

En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet försvinner en liten pojke på norra Öland utan några som helst spår. I dagar och veckor letar familjen, polisen och frivilliga efter honom. Mer än tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat samtal från sin far, sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han ber henne komma till Öland för att hjälpa honom med ett nytt spår efter den försvunne sottersonen. Julia återvänder motvilligt till barndomens ö och sin åldrige far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann. Ändå finns det dom som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I skumtimmen.

Läs mer på www.johantheorin.com

Skumtimmen tilldelades Svenska Deckarakademins debutantpris 2007 och the CWA John Creasey (New Blood) Dagger 2009. Filmrättigheterna har redan sålts.

"Det var länge sedan jag läste en bok som var så helhetlig. Den innehåller allt från ett utförligt persongalleri till en välbearbetad intrig, och på vägen får man ett underbart, lågmält språk som ökar på spänningshalten. Den är svår att lägga ifrån sig och när upplösningen äntligen kommer är det en helt annan historia som rullas upp. Mycket originellt! Blev däremot lite besviken när jag upptäckte att flera av platserna i boken är påhittade, det förstör lite av känslan av att veta att handlingen utspelar sig på Öland. Jag sitter gärna med en karta framför mig när jag läser och följer varje steg personerna tar. Det ger extra krydda på moset. Enligt förlaget är detta den första boken av fyra som utspelar sig på Öland under olika årstider. Ser fram emot nästa bok av Johan Theorin."

[BBBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm