"Blodläge" av Johan Theorin

ISBN 978-91-46-22058-9 | Wahlström & Widstrand, 2010 | 405 sidor
(Ölandskvartetten, 3)

Våren har kommit till Öland. Vid kanten av det övergivna stenbrottet i byn Stenvik har två enorma lyxhus byggts under vintern. I skuggan av dem hukar stenhuggarnas vindpinade baracker. Genom kalkstenen vid den öländska kusten löper blodläget, ett mörkrött stråk som förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen inne i berget och älvorna på alvaret. I påsktid, när snön smält, flyttar nya invånare till stenkusten. En av dem är Per Mörner, som ärvt en gammal stenhuggarstuga och hoppas få vara ifred för sin hjärtlöse far. En annan är Vendela Larsson, uppvuxen på ön och tillbaka som vuxen med en enda önskan: att få möta älvorna på alvaret igen och be om deras hjälp. Här finns också den gamle skutkaptenen Gerlof Davidsson som återvänt till barndomsbyn för att njuta av vårsolen, kanske för sista gången. Allt Gerlof vet om sina nya grannar är att de har byggt sina hus mellan trollen som sägs bo nere i stenbrottet och älvorna som dansar ute på alvaret. Gränslinjen mellan dem går vid det röda stråket i kalkstensklippan, blodläget, och det har alltid fört olycka med sig.

Läs mer på johantheorin.com

"Om man jämför de två tidigare delarna med den här är det en milsvid skillnad. Boken är visserligen mycket spännande, men intrigen är något krystad och upplösningen lämnar en del övrigt att önska. När jag läst klart en bok vill jag gärna kunna säga: ”Jaja, var det såhär det var!” och så långt kommer jag inte med denna. Theorin har också i de två inledande böckerna vävt samman kriminalgåtan med öländsk folktro på ett alldeles fenomenalt sätt vilken han tyvärr inte lyckats lika bra med denna gång. En annan sak som jag inte tänkt på innan (eller som kanske inte ens stått i de tidigare böckerna) är att den här berättelsen utspelar sig 1998. Det refereras flera gånger till att det är två år kvar till millenniet.

Ser med spänning fram emot den fjärde och avslutande delen i serien, sommarboken, som enligt Theorins webbsajt antagligen kommer att heta Rörgast.

Det är inte bara jag som är besviken på Theorin. Så här skriver G-P's recensent bl.a. om boken:"


Tänk dig att din far (porrfilmsproducenten som du skämts över i hela ditt liv) drabbas av stroke och ett mordbrandsförsök. Tänk dig också att din tolvåriga dotter ligger på lasarettet i Kalmar och är dödligt sjuk. Hur sannolikt är det då att du låter barnet ligga ensamt i sin sjuksäng, med Nirvanaaffischer och hjärtesorg, och kanske dö, medan du själv ger dig ut på jakt efter sanningen om din far och hans forna porrimperium?

[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm