"Barn 44" av Tom Rob Smith

ISBN 978-91-1-301801-0 | Norstedt, 2009 | 379 sidor

Moskva 1953. Stalins järngrepp är skoningslöst. Säkerhetspolisen utövar sin myndighet brutalt och effektivt och alla är misstänkta. I detta "perfekta" samhälle verkar säkerhetsofficeren Leo Demidov - en krigshjälte som också är hängiven Sovjetmedborgare och lojal mot sin arbetsgivare. Men han har börjat tvivla på ett samhälle som kommenderar sina medborgare att tro att brott inte existerar. Han misstänker att man försöker mörklägga ett barns död. Spåren, för den som vill se dem, tyder på att en kallblodig mördare går lös. Leo beslutar sig för att tillsammans med sin hustru Raisa ingripa mot denna barnslaktare. Det visar sig vara ett ödesdigert beslut.

Nominerad till The Booker Prize 2008.

Läs mer på www.tomrobsmith.com

"En maffig romandebut och en mycket spännande bladvändare. Dock tycker jag det märks lite för väl att T.R.S. började sin författarkarriär med att skriva filmmanus, bland annat på grund av alla dessa effekter. Storyn är kusligt detaljerad och innehåller så mycket fakta att det ibland blir lite magstarkt, men helheten är fascinerande. Författaren har verkligen lyckats fånga den tidstypiska paranoian på ett bra sätt. Personporträtten är tämligen platta och saknar nyanser, och huvudpersonen Leo är ibland mer än lovligt naiv. Att den inte får högsta betyg beror också på den aningen långsökta intrigen, den känns inte lika naturlig som resten av berättelsen.

Tack till min f.d. granne tillika författarens ’moster’ Ulla som talade så varmt för boken och som gjorde att jag fick upp ögonen för den."


[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm