"I vargars följe" av Stef Penney

ISBN 978-91-7028-161-7 | Bazar, 2009 | 471 sidor

Canada 1867: När vintern tar ett fastare grepp om den isolerade bosättningen Dove River i norra Canada hittas en man brutalt mördad och skalperad. Spår från den döde mannens stuga leder norrut mot skogen och tundran. Mordet väcker uppståndelse i det annars så lugna och lite sömniga nybyggarsamhället. Gamla konflikter får nytt liv och väl dolda hemligheter kommer till ytan. Mordmisstankar riktas mot en 17-årig pojke som försvunnit i samband med dådet, och två män ger sig ut i det frusna landskapet för att söka efter honom. Men pojkens mamma är övertygad om sonens oskuld och när hon får en chans att följa efter, trotsar hon sin rädsla för de öppna vidderna och beger sig ut på sin livs svåraste vandring för att rentvå sin son.

Tilldelades 2006 priserna Costa Book of the Year och Costa First Novel Award, samt var nominerad i kategorin Orange Prize for Fiction 2007.

Boken planeras att bli film i regi av Justin Chadwick.

"En mycket annorlunda bok! Språket är vackert beskrivande och detaljerat, och trots att jag troligen läste den på en av sommarens varmaste dagar kunde jag klart och tydligt känna kölden och snöstormarnas vinande. Tack vare de ingående beskrivningarna får man lätt en klar bild av de olika personerna i berättelsen, författaren har en oerhörd fingertoppskänsla när hon beskriver tankar och känslor. Bybor, pälsjägare och militärer skildras i de olika kapitlen, där ett ovanligt drag är att låta modern själv berätta sin historia, dessutom mer ingående än de övrigas. Full pott blir det inte eftersom berättelsen har en hel del lösa trådar mot slutet och jag hade gärna sett att boken varit ytterligare några sidor för att få till ett perfekt avslut."

[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm