"Fyrmästarens dotter" av Ann Rosman

ISBN 978-91-7351-454-5 | Damm, 2009 | 332 sidor
(Karin Adler, 1)

På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand håller man på att ställa i ordning en ny turist- och konferensanläggning. Det som tidigare var fyrpersonalens bostäder ska rustas upp, och vid invigningen kommer den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 åter ställas på plats. Men så gör man ett obehagligt fynd - i fyrmästar-bostadens matkällare påträffar man kvarlevorna av en man, som av allt att döma har legat där länge. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg, får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter – bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Samtidigt är Karins förhållande med sambon Göran på upphällningen, och relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Alltmedan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?

Läs mer på www.annrosman.com

"Hur många gånger har man inte läst om en polis med ett risigt förhållande? Tja, det här var väl knappast den första och heller inte den sista. Det verkar mer eller mindre som att detta är något en deckare SKA innehåll. Huvudpersonen Karin är dock en kvinna med skinn på näsan och som klarar sig lika bra, om inte bättre, utan sambo, eller som när hon citerar Susanne Alfvengrens gamla hitlåt: ’det är bättre med ensam ensamhet, än ensamhet när man är två’. Intrigen är på intet sätt revolutionerande, men de olika stickspåren samt de mer eller mindre udda personligheterna som bebor historien gör att helheten blir förvånansvärt bra. Den historiska parallella handlingen lyfter storyn ett snäpp högre och återblickarna gör att man får ett lite mer ingående relation till personerna. Eller varför inte ett utmärkt sätt att sätta myror i huvudet på läsaren?

Döm av min förvåning när jag fick boken i min hand och upptäckte att den är skriven av en gammal klasskamrat, vi gick båda teknisk linje på Nils Ericssons gymnasiet i Trollhättan i början av 1990-talet. Grattis Ann till en bra debutroman!"


[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm