"I de eviga skogarna" av Fred Vargas

ISBN 978-91-46-21678-0 | Wahlström & Widstrand, 2009 | 396 sidor
(Kommissarie Adamsberg, 3*)

Två män hittas med avskuren hals i utkanten av Paris. Man tar för givet att detta bara är ännu ett drogrelaterat våldsbrott som blivit ack så vanligt i den här delen av stan. Men kommissarie Adamsberg är övertygad om att det denna gång ligger något annat bakom. Spåren leder till en kyrkogård där en grav har skändats, och det finns tecken som får Adamsberg att associera till en viss seriemördare - en sjuksköterska som han tidigare avslöjat och som nu visar sig ha rymt från fängelset. Samtidigt får kommisarien en ny kollega på mordroteln. Det är något oroväckande med karln, och det blir inte bättre när det kryper fram att han är från grannorten som Adamsbergs barndomsby alltid legat i fejd med.

"Efter flera års tystnad kommer nu äntligen en ny bok om den mest originelle kommissarien i deckarvärlden, Jean-Baptiste Adamsberg, en flummig enstöring som går sina egna vägar. Parallella berättelser, massor av spår och ledtrådar att dra i samt ett persongalleri fyllt med mer eller mindre suspekta personligheter – vad mer kan man önska sig. Inte mycket, då författaren lyckas väva samman alla dessa ingredienser till en intressant och spännande deckare."

[BBBB]

* Detta är den tredje boken som är översatt till svenska, de tidigare heter 'Budbäraren' och 'Mannen som vände insidan ut'. I den här boken refereras det flera gånger till en händelse i Quebec, men tyvärr verkar det inte bättre än att den avsedda boken inte blivit översatt till svenska. På engelska heter den i alla fall ‘Wash This Blood Clean From My Hand’.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm