"Svärdet och spiran" av Ken Follett

ISBN 91-0-055515-0 | Bonnier, 1992 | 1076 sidor

Svärdet och spiran är en äventyrsroman av samma storslagna dimensioner som en medeltida katedral. Med bred pensel målar Ken Follett upp medeltidens myllrande och färgstarka värld av bönder och herrar, riddare och munkar. 1100-talets grymma värld där skampålen stod mitt på torget, där varje sår var dödshotande och barnen fick svälta ihjäl. En värld av makthunger, religiös fanatism, skönhetstörst, okunskap och vanliga hyggliga människors försök att klara sig från den ena dagen till den andra. I en berättelse som sträcker sig över en mansålder skildrar Follett hur människorna i Kingsbridge tar sig an det väldiga projektet att resa kristenhetens högsta katedral. Mustigt och rättframt skildras hur den styvnackade prior Philip och hans byggmästare Tom styr Kingsbridge förbi alla tidens blodiga blindskär i form av politiska intriger, hungersnöd, inbördeskrig, besynnerliga teologiska tvister och adelns hänsynslösa utnyttjande av sina bönder. Samtidigt som bygget växer sig allt högre, pågår det mänskliga livet som alltid, med kärlek, åtrå, nyfikenhet, avundsjuka och hat.

Hösten 2008 kom äntligen den efterlängtade uppföljaren En värld utan slut, som återvänder till Kingsbridge och dess katedral 150 år senare.

Läs mer på www.ken-follett.com

"Läsecirkelns bokval över julledigheten brukar symboliseras av en något tjockare bok och den här tar nog ändå priset, men temat var ju trots allt ’historiska tegelstenar’. Det var dessutom jag som lämnade förslagen även om vi gemensamt valde just denna bok. Det är kanske också vid det här laget allmänt känt att jag försöker skriva en uppsats i arkeologi på temat klosterarkitektur. Nåväl, boken är fängslande från första till sista sidan, lättläst med ett bra språk som flyter på utan en massa konstiga ord och ett intressant persongalleri (även om man ibland skulle önska sig några fler avsnitt med en viss person). Historien känns genuin och trovärdig, allt från religiöst och politiskt maktspel till lokala och personliga händelser. Och trots att segrarna för de onda och de goda böljar fram och tillbaka genom hela boken kan man ändå vara ganska säker på vem som avgår med den slutliga segern."

[BBBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm