"Mörk kust" av Peter Temple

ISBN 978-91-7355-059-8 | Kabusa, 2008 | 385 sidor
(Joe Cashin, 1)

Joe Cashin var annorlunda förr. Han rörde sig lättare och grubblade mindre. Det var innan en kula nästan berövade honom livet. Från en tjänst som mordutredare i Melbourne flyttade han till en lugn tillvaro som landsortspolis vid kusten. Sent en kväll blir en äldre man nedslagen i sitt hem och lämnas kvar att dö. Bevisen verkar först peka ut tre unga killar från aboriginområdet inte långt därifrån. Cashins utredning leder dock i helt andra riktningar. Någon försöker dölja händelser ur det förflutna.
Mörk kust handlar om ett litet samhälle i en stor värld, om familjeband, om politik och makt. Det är en bok om att vilja vara en hygglig människa i en ofta rutten värld.

Vinnare av ett flertal priser och utmärkelser, både i Australien och internationellt (bl.a. Dagger Best Novel Award för 2007).

"Jag såg verkligen fram emot att läsa den här boken eftersom det inte översätts så många australiska deckare, men jag blev inte direkt imponerad. Cashin är ingen supersnut utan har många av de karaktärsdrag som den moderne deckarpolisen bör ha, dvs. problem med både familjen, chefen och spriten. Det mest originella med honom torde vara att han lyssnar på opera och då särskilt Jussi Björling (!). Språket är fåordigt, lite kärvt och typiskt maskulint (det förekommer könsord i var och varannan mening) och humorn är bitvis ganska bisarr. Och det klart längsta ordet jag någonsin läst i en roman är MINERALVATTENBUTELJERINGSFABRIKEN (sidan 94) på hela 33 bokstäver."

[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm